Voor wie vrij van alcohol wil zijn

Dit boek is in een eerste luxe editie uitgegeven in 2021. In augustus 2023 is er een paperback, e-book en luisterboek van Uitgeverij Ambo | Anthos. Het is voortgekomen uit de training die ik geef aan mensen die meer drinken dan hen lief is. De kunst van nuchter leven leert je geen 'kunstjes' om te stoppen met drinken. Waar het wel over gaat? Zien en snappen waar alcohol je bij vandaan houdt. En hoe je, juist door niet te drinken, groots en meeslepend kunt leven.

Jan Geurtz, auteur van o.a. De verslaving voorbij en Verslaafd aan liefde zegt over De kunst van nuchter leven:

Petra heeft een prachtig boek geschreven over stoppen met alcohol, met veel eigen ervaringen en vanuit een spirituele visie op wie we denken dat we zijn (ego), en wie we werkelijk zijn, onze essentie. Ze helpt al jaren mensen met alcoholproblemen op een persoonlijke en inspirerende manier. Omdat alcohol zo ongeveer het enige middel is waar ik zelf nooit verslaafd aan ben geweest, stuur ik altijd mensen die mij om hulp vragen met hun alcoholprobleem, door naar Petra.

Hier kun je een video bekijken waarin ik door het boek blader en uitleg geef over de vormgeving en de keuzes die we (met eindredacteur Tanja van Bergen en vormgever Kaire Guthan) daarin hebben gemaakt.

In 2003 ontdekte ik dat alcohol niets, echt helemaal niets, toevoegt aan mijn leven. Ik was gewend dagelijks een fles wijn te drinken, maar ik had 2003 uitgroepen tot het jaar van Het Grote Experiment: 365 dagen zonder alcohol. Geen van de aannames die ik daarover had – zonder wijn zal het leven saai, ongezellig en kaal zijn – bleek te kloppen. Integendeel, zonder alcohol was mijn leven vol, puur en echt. Ik beleefde de diepte in mijzelf in plaats van dat ik eromheen liep met een glas in de hand. Dat was niet altijd gemakkelijk of leuk, maar dat gaf niet, want het ging niet langer over leuk. Voortaan ging het over de dorst naar het leven zelf. Over de kunst van nuchter leven.

Ik ging studeren, trainingen geven en nu, 18 jaar later, is dit boek er. Hierin lees je mijn ervaringen en die van anderen en leer ik je de methode die het voor mij makkelijk maakte om alcohol links te laten liggen. Verder vind je in dit mooie hardcover boek (200 pag.) tips&tricks, quotes, achtergrondinformatie om je verder te verdiepen, een fotoserie en een A3 poster ter inspiratie.