DKVNL – verder lezen kijken luisteren

Heb je het boek gelezen? Wil je verder verdiepen? Op deze pagina vind je allerlei links en informatie die je op weg helpen. Heb je het boek nog niet gelezen? Dan kun je alvast stiekum een kijkje nemen : ). Deze pagina zal in de loop der tijd worden aangevuld en aangepast.

H1 Over verandering, transformatie en de weg daarnaartoe

De uitdrukking 100 procent niks hoorde ik voor het eerst van Ronnie Overgoor. Hij interviewde mij voor 7ditches. Het boek Vreugde van de Dalai Lama en Desmund Tutu staat in mijn top 10 van 'beste boeken ever'. Het is maar zelden dat ik tranen in mijn ogen krijg van ontroering. Er is nu ook een film. Voor het tijdschrift LEF (de enige glossy over verslaving) schreef Mariette Wijne colums. Lees ze hier terug.  Ik maakte 3 podcasts met een hoofdgast en een live audience. Luister ze hier.  

H2 Over aannames, overtuigingen en identificatie

In de podcastserie Onverdoofd van Erik Jan Harmens luister je naar gesprekken met ex-gebruikers van van alles. Hier de serie die hij maakte voor Trouw, hier voor Het Parool. Anja Meulenbelt schreef een serie verhalen over de Blije geheelonthouder, alcoholvrij worden en zijn. Koos van Plateringen heeft ook een podcast, Eerlijk over alcohol, over wel, niet, een beetje of minder drinken.  

H3 Over ego en essentie

Het volledige interview met acteur Brad Pitt vind je hier.  Het model van de gaten is naar de theorie van A.H.Almaas. Hier lees je quotes van hem over True nature. Hier vind je video's en meer leesmateriaal. Het is mogelijk om een training te volgen in zijn visie/traditie bij de Ridhwan school.  

H4 Over coach en criticus

Brené Brown maakte een geweldige animatie (2,5 minuut) over empathy. Dit kun je gebruiken in contact met anderen én intern met jezelf. Uitgebreid gesprek om te luisteren en kijken met Chris Kersten (Centrum voor Zijnsoriëntatie) De innerlijke criticus ontmaskerd.  

H5 Over essentie en alcohol

Interview (vanaf 8') met John Mayer en Jerry Lorenzo over stoppen met drinken en leven vanuit essentie. Kort Amerikaans tv issue over collega niet-drinkers Brad Pitt, Bradley Cooper en waarom abstinentie een goed idee is.  

H6 Over de sleutels tot essentie

Non Pema Chödrön publiceert boeken, geeft teachings en video's waarin ze de Boeddhistische principes op een toegankelijke manier gestalte geeft. Over het leven van je creativiteit in de breedste zin van het woord heeft Elizabeth Gilbert het boek Big Magic geschreven. Hier vertelt ze er over. Een andere aanrader op dit gebied is The Artist Way van Julia Cameron, die overigens ook een geschiedenis heeft met alcohol afhankelijkheid. Je kunt ook online en offline workshops volgen. Als je iets nieuws wilt leren, ga vooral naar je lokale muziekschool, (volks)universiteit en bibliotheek. Er is ontzettend veel mogelijk. Door het jaar moeilijk te organiseren? Overweeg dan eens een totaal andere invulling van je vakantie. Nieuwe dingen doen is heerlijk voor essentie! Over JA zeggen tegen alles hebben Remmelt van Kleef en host Kim Bruggeman van het Centrum voor Tantra een goeie podcast gemaakt. Over radicale aanvaarding kun je online veel leren van Tara Brach.  

H7 En nu?

Over werken met verlangen heb ik het meeste geleerd bij het Centrum voor Tantra. Met alleen een verlangen kom je er niet. Er is een besluit nodig en ook standvastigheid en doorzettingsvermogen. Er zijn vele vormen van de Wil. Lees er over in het meesterwerk van Roberto Assagioli. Hier gratis te downloaden, net als heel veel ander inzichtgevend leesvoer. Autobiografisch schrijven kan je op een creatieve en speelse manier in de spiegel laten kijken. Bij SV De Specht van Mariëtte Wijne vind je de weg en medetikkers.  

H8 Over de kunst van nuchter leven in de praktijk

Lekkere alcoholvrije drankjes? Kijk eens bij Dorstlust. Hun proefdoos is een aanrader. Ik ben geen liefhebber van wijn zonder alcohol. Wel van Prisecco, Gimber (geen aandelen) en zelfgemaakte siropen. Ben je een echte fijnproever en wil je een mooi afgestemd drankje bij je gerecht? Dan is dit boek over thee van Mariella Erkens een must-have! De donkere nachten van de ziel van Thomas Moore is het boek dat me rust en draagkracht gaf in donkere tijden. Tanja van Bergen schreef columns voor het tijdschrift Zin over haar eerste alcoholvrij maanden. De organisatie IkPas is de Nederlandse variant van Dry January. Je kunt via hun site ieder moment van het jaar een challenge starten. Natural highs, hier, hier en hier, lees je er meer over.