Nu is het officieel. Van alcohol ga je eerder dood. Of word je ziek. Hoe snel, hoe ernstig of hoeveel pijn het zal doen is per persoon verschillend en afhankelijk van honderden, zo niet duizenden, factoren. Het onderzoek dat The Lancet onlangs publiceerde heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien. Veel mensen zijn hier nogal van geschrokken en columnisten reageren hartstochtelijk vol ontkenning (’Je totaal niet druk maken over dit soort nieuws, dat is goed voor je gezondheid.'), met tegenwerpingen (’Zonder alcoholische drank was de mensheid niet tot zijn recht gekomen.’), met een ode aan het goede leven (’Alles wat het leven de moeite waard maakt, kan door alcohol worden bewerkstelligd.’) of met een opdracht aan de wetenschap dat ze sneller met oplossingen moeten komen voor die vervelende gevolgen. En oh ja, uiteraard ook met het schrikbeeld van iemand die niet drinkt (’Maar beter te sterven, dronken van de wijn en dus van het leven, dan als een magere droogkloot die niet beseft waar het aardse bestaan om draait.’).

Dat alcohol niet gezond is voel je aan je water maar drinken we graag weg. Alcohol is een bijtende stof, wanneer het met andere materie in contact komt kan het deze vernietigen of onherstelbaar beschadigen. Alcohol wordt daarom gebruikt om te ontsmetten. Wanneer je een fles wijn drinkt van 0,75 liter met een alcoholpercentage van 12% krijg je 90 ml. alcohol binnen. Dat is een flinke espresso, Nederlandse stijl. Dit heeft effect op de zachte weefsels waar het mee in contact komt, in eerste instantie in de mond, slokdarm, maag- en darmwanden. Daar wordt alcohol opgenomen in het bloed waardoor het inwerkt op het hele lichaam. Er is steeds meer onderzoek naar de effecten van matig drinken, maar voorlopig is de werkelijke impact een mysterie. 

Naast dat we de smaak van het drankje en de alcohol lekker vinden, drinken we om de uitwerking die alcohol heeft op de hersenen. Het lamleggen van de remmingen geeft een vrij en ontspannen gevoel. Zo snel en direct in die staat komen is door niets te evenaren, niet door iets legaals in ieder geval. 

Wanneer gezondheid en zo lang mogelijk leven hoog bij je in het vaandel staan kun je beter voor altijd overgaan op water. Maar ís gezondheid het hoogste streven? Voor de meeste mensen gaat die vlieger niet op. Het leven is er om te leven, te genieten, werk en spanning af te wisselen met ontspanning en gezelligheid. Daar hoort een mooie chablis of schotse whisky op zijn tijd bij. Of hem af en toe eens flink raken bij de buurtbarbecue of op koningsdag. De boog kan immers niet altijd gespannen zijn? Altijd gezond en braaf zijn, dat kan niet de bedoeling zijn! 

De mens wil niet alleen maar goed zijn, is niet alleen maar goed. De mens is ook tegendraads, destructief en donker. Freud noemde het doodsdrift. Volgens de Leuvense filosoof Paul Moyaert staat deze doodsdrift niet voor een doodsverlangen, maar doelt Freud op die weerbarstige krachten in het leven die zich tegen het leven verzetten. Alcohol is, naast de schone kwaliteiten waar we graag lyrisch over zijn, ook een makkelijke en aanvaardbare manier om keihard ’fuck it!’ te zeggen. Iets doen wat niet mag, wat slecht is, waar je van naar de klote gaat: jammie! We love it!

Een wondermiddel dus, alcohol. Het helpt altijd. Bij het lichte, bij het donkere. Maar het heeft vervelende bijwerkingen, op korte termijn, op de fysieke gezondheid en vooral op de psychische gezondheid. Doordat het altijd baat heeft en we het overal voor inzetten is de verslavende werking groot. Het kan de regie overnemen. Dat je bijvoorbeeld alleen nog maar met behulp van een borrel kunt ontspannen, een feestje zonder wijn per definitie ongezellig vindt. Of dat je, wanneer je onheus bejegend bent of vernederd, liever een fles wijn soldaat maakt dan opkomt voor jezelf waar dan weer in alcohol gedrenkte, dramatische woordenwisselingen uit voortkomen. Wanneer de beschikbaarheid van alcohol bepaalt of jij het naar je zin hebt, jezelf kunt zijn, dan is er een zekere mate van afhankelijkheid. Toen ik merkte dat dit in mijn leven (al een tijd) gaande was ben ik gestopt. In eerste instantie voor 3 maanden. Dat werden 14 jaar. Het is niet de fysieke gezondheid die mij de grootste voldoening schenkt, dat is een prettige bijkomstigheid. Ik raakte verlost van die kwaaltjes die niet erg genoeg zijn om mee naar de dokter te gaan maar die ongemerkt toch zorgen of last gaven, darmklachten, nachtzweten, somberheid, slecht slapen, vaak hoofdpijn, weinig energie... Maar een bijzaak dus. Vrijheid, daar gaat het om.  Niet afhankelijk zijn van een middel om me goed te voelen. Of slecht. In staat zijn om helder en onvervalst te dealen met alles wat op mijn pad komt geeft ongelofelijk veel voldoening. En ontspanning. En diepte. En creativiteit. Alles waarvan de columnisten denken dat ze er wijn voor nodig hebben; losgaan, ontspannen, genieten, kwaad worden, kan ook, en zelfs intenser, zonder alcohol. Maar wellicht hebben deze 50+ heren die ervaring nog niet. Omdat alcohol er gewoonweg altijd was.   

Een maand niet drinken geeft je nieuwe indrukken. Want weet jij hoe het is? Een barbecue zonder alcohol? Een zaterdagavond nuchter en vroeg naar bed en vooral het wakker worden daarna op zondagmorgen? Op een festival rondlopen met een cola-tje? Waarom zou je het niet doen? Eén maand in je leven. Nu je er toch bent. En die doodsdrift? Die kun je ook botvieren zonder al te veel destructie. Reken maar dat woest en nuchter leven bestaat!

Zin in zo'n experiment? De online cursus 30 dagen zonder alcohol geeft je hierbij een steuntje in de rug.

Ben je benieuwd hoe jij optimaal, woest en nuchter kunt leven? Dan is de Week in Frankrijk of de Training De Kunst van Nuchter Leven iets voor je.