In april verscheen een onderzoek waarin duidelijk werd dat alcohol je eerder ziek maakt. Iedereen schrok zich een hoedje.* Columnisten en media sprongen er bovenop. De weken erna kwamen er geruststellende berichten van mensen die er écht verstand van hebben dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen. We konden weer rustig ademhalen en zonder slecht geweten op vakantie.
Vorige week werd een nieuw onderzoek in The Lancet gepubliceerd waarin deze geruststellende geluiden geen stand houden. De Guardian kopt: ’Overheid zou moeten overwegen mensen te adviseren niet te drinken’. In Nederlandse media lees ik er dit keer niets over. Het lijkt of het nieuwtje er af is en ach, het viel allemaal toch wel mee?
In de discussies en argumenten over wel of geen alcohol drinken lijken er grofgezegd 2 kampen te bestaan. Aan de ene kant zij die hartstochtelijk leven om te genieten of te presteren. Het lichaam is als een amusementspark en er zijn allerlei fijne middelen die daar aan bijdragen. Die mooie wijnen en eikenhouten vaten zijn heus niet geschapen om links te laten liggen, als een borrel mij op een snelle en makkelijke manier lekker doet voelen, prima toch?
Aan de andere kant staat het ’kamp' van de ’gezondheidfreaks’. Het lichaam is een tempel, je moet het goed verzorgen. Je houdt ziekte langer buiten de deur en bovendien: je voelt je gewoon beter; hebt meer energie en bent vitaler. En niet onbelangrijk: je ziet er beter, strakker en stralender uit.
Toen ik nog dronk heb ik het allebei gedaan en geprobeerd; eerst leefde ik fanatiek van festival naar festival, later probeerde ik te stoppen met alcohol vanuit het idee dat het ’slecht’ was. Maar het niet meer mogen drinken omdat het ongezond was werkte niet. Vroeg of laat dook altijd weer het monster op dat daar niets om gaf, dat brave gedoe van gezondheid.
Uiteindelijk maakte een andere manier van kijken dat ik voorgoed afscheid nam van mijn dagelijkse fles wijn. Ik ging zien en ervaren dat alcohol een intern glazen plafond creëert, het niet voluit leven van alle capaciteiten. Zolang er alcohol is, hoe weinig ook, is er minder bewustzijn. Het onbewuste is namelijk precies wat we er lekker aan vinden, het snelle gemak, het deleten van stress. Ik wist en voelde al lange tijd dat ik meer uit mijzelf, mijn relaties en werk kon halen dan ik deed. Ik hield iets achter terwijl ik verlangde naar groei en volheid. Alcohol hield mij opgesloten in een aquarium van gezelligheid, veiligheid en ongevoeligheid.
In de zoektocht naar geluk en gezondheid zijn we geneigd om wat leuk en lekker is zo lang mogelijk vast te houden en dat wat naar en ongemakkelijk is onder het tapijt te vegen. Alcohol helpt daar fantastisch bij. Het maakt daarmee ook de bandbreedte een stuk smaller. Nuchter leven gaat over bewustzijn, helder waarnemen en tot op het bot door laten dringen wat situaties met je doen. Het daadwerkelijk toelaten van het ongemak, de ruwheid of schoonheid van je ervaringen is echt en maximaal leven. Het hele pakketje..
Het is geen sinecure, dit voortdurende bewustzijn. In zijn boek ’Door het licht’ beschrijft Erik Jan Harmens hoe het hèm afgaat, dit leven zonder verdoving. Hij ervaart het leven nu vaak onder een tl-lamp in plaats van in het donker of de schemer of het zachte strijklicht. Het is een totaal andere manier van leven waar hij soms ook liever vrij van zou willen hebben. Toch is het de moeite waard want het is echt: ’Ik analyseer niet wat er gebeurt terwijl het gebeurt, neem het niet waar, maar maak er onderdeel van uit.’. Of zoals hij verderop in het boek zegt: ’De scéne kan niet mislukken, want er wordt niets gespeeld’.
Ultieme vrijheid en vreugde zit in de wetenschap nergens vandaan te hoeven gaan of aan vast te moeten houden. Het lichaam is èn een tempel èn een amusementspark èn veel meer dan dat.
* Alcohol is een bijtende stof die, in contact met andere materie, deze kan vernietigen of onherstelbaar beschadigen. Alcohol wordt daarom gebruikt om te ontsmetten of te conserveren. Wanneer je een fles wijn drinkt van 0,75 liter met een alcoholpercentage van 12% krijg je 90 ml. alcohol binnen. Dat is een flinke espresso, Nederlandse stijl. Dit heeft effect op de zachte weefsels waar het mee in contact komt, in eerste instantie in de mond, slokdarm, maag- en darmwanden. Daar wordt alcohol opgenomen in het bloed waardoor het inwerkt op het hele lichaam en de hersenen. Gek toch eigenlijk, dat mensen níet de link leggen tussen alcohol en schade aan het lichaam en brein?
Ben je geschrokken van deze feiten of nieuwsgierig waar alcohol jou bij vandaan houdt?