Stel je voor: op een ochtend stap je in de auto. Je hebt je aangemeld voor een training van een week in Frankrijk. Een training om te stoppen met drinken.

Je hebt een aardig lange reis voor de boeg, uur na uur om je met je gedachten bezig te houden. Als je eerlijk bent zie je er tegenop. Onbekende mensen, een onbekende plek. Je wilt niet stoppen met drinken. Hoezo nooit meer? Je bent bang dat het niet lukt of dat het leven niet meer leuk zal zijn. Dat jij niet meer leuk bent… Door ook deze gedachten door je heen te laten gaan, door wat te mijmeren terwijl het steeds vriendelijker wordende landschap aan je voorbij trekt, wordt duidelijk wat je tegenhoudt: het grote onbekende. Je hebt geen idee hoe het zal zijn, deze week en je leven daarna. Het is nieuw en er is nog geen ervaring. Daar verzet je systeem zich tegen. Er worden gedachten aangemaakt die je er vanaf willen houden.

keer om

Maar je bent vertrokken. Met het dichtslaan van het portier, het starten van je auto is je reis begonnen. Je gaat door België, weet de files te omzeilen en realiseert je hoe de afgelopen dagen de twijfel scherpere vormen begon aan te nemen, woorden te maken. Er kwamen zinnen die zeiden: zo erg is het nou toch ook weer niet met je? Naar het buitenland? Jij? Dat is toch iets voor échte alcoholisten, die gaan een paar weken naar Schotland of Zuid-Afrika.Of misschien hadden de twijfelduiveltjes een ander onderwerp gevonden en plaagden ze je met zinnen als: het is toch ook wel erg veel geld, genoeg om met de hele familie een weekje All-inclusive te doen aan de Middelandse Zee. En dat drinken? Ach dat drinken valt uiteindelijk best mee. Toch? Sinds je je had aangemeld was het immers gelukt om ook een paar keer een dag niet te drinken en ook een keer maar 3 glazen. In de afgelopen weken was je maar één keer echt tot het gaatje gegaan… En trouwens, er waren tegenwoordig zoveel leuke en goeie boeken en online cursussen, in je eentje kwam je er ook wel uit… Het was alsof je innerlijke TomTom in je oor tetterde: ’probeer om te keren, probeer om te keren’! Het zou nog kunnen, rotondes genoeg hier in Frankrijk. Het is jammer van het geld maar daar was ook wel weer overheen te komen. Je doet nog een klein schietgebedje voor een niet al te erge ramp of tegenslag waardoor je niet meer kúnt gaan maar helaas, dat werkte niet.

je wilt iets wel

Je rijdt door want je weet dat je ook iets wél wilt. Het voelt nu niet zo, maar het ís er wel. De knoop in je maag wordt wat losser en na de eerste peagepoortjes begint er zelfs een soort zin te kriebelen. Het is onbekend en angstig en ook een avontuur. Een fysieke verplaatsing maar vooral een tocht, een expeditie, met jezelf. Je bent op weg gegaan en kunt van alles tegenkomen. Nog verder naar het zuiden, over de rustige uitgestrekte snelwegen, geniet je van het landschap. Een hoge brug, vergezichten, langs typisch Franse akkers en dorpen.

aankomen en loslaten

Je navigatie zegt dat je er over 2 minuten bent. Je slaat een onverhard weggetje in. Maïs en zonnebloemen staan als veilige muurtjes aan weerszijden van de weg. En daar, om de bocht ligt het: een oude boerderij onder een golvend dak met rode pannetjes, een gezellige binnenplaats. Een zwarte hond komt je kwispelend en opgetogen tegemoet.

Een beetje trillend van de ingespannen reis (en vooruit, ook een beetje van de zenuwen) zoek je naar mensen. Ha! Daar is Petra. Ze neemt je mee naar je slaapplek en zegt dat we om 17.00 bij elkaar komen aan de grote tafel in de tuin. Je zucht een paar keer diep. Je bent er.

In de reis, de weg die je aflegt naar dit moment heb je al veel hobbels overwonnen. Je hebt gesprekken gevoerd, voornemens gemaakt, gewikt en gewogen, intern of met anderen. Je hebt besluiten genomen, stapjes gezet. Een eerste mail, een telefoongesprek en allerlei andere acties. Iedere hobbel die achter je ligt is een bevestiging dat je iets wilt. Mogelijk is er van alles actief in je dat niet wil, of bang is voor het onbekende, maar iets diep in jou, in jouw onveranderlijke zelf wil. Wil hard. Daar wil je leven, stromen, vitaal zijn, liefhebben, aanwezig zijn, rusten, stil zijn, spelen, creeeren, echt zijn. Alcohol houdt je daar vandaan. Tot vandaag.

Het moeilijkste werk heb je al gedaan. Het besluit om op weg te gaan, dát is je startppunt. Vanaf hier hoef je alleen maar te volgen, kun je iets los te laten. We nemen je mee en bieden kader, structuur, lekker eten, een doortimmerd programma, een heerlijke aardse plek met zwembad en sauna en ... andere deelnemers. In het contact met anderen, in die ervaring, leer je het meeste. Van elkaar en aan elkaar. Dat is onbetaalbaar.

De week in Frankrijk is voor veel deelnemers een keerpunt in hun leven, een anker in de tijd.

De week in Frankrijk

wat levert het op

Deze week in Frankrijk is een kans om in korte tijd schoon schip te maken en de regie van jouw leven in handen te nemen. De week in Frankrijk geeft je kennis, inzicht, autonomie en vrijheid. En uiteraard de voordelen van niet drinken zoals fitheid, helderheid, gezondheid, een betere nachtrust en meer zelfvertrouwen. Wellicht een paar kilo’s minder en een stralende huid.

waar is het

Deze week vindt plaats in Frankrijk op Le Puy Ardouin. Le Puy Ardouin is een eeuwenoud landgoedje op een afgelegen plek op het Franse platteland en exclusief voor ons beschikbaar. Hier, in alle rust en met volop ruimte, trek je je een week terug uit je dagelijkse hectiek. Je kunt met enige afstand naar je leven en gewoonten kijken. In een kleine groep leg je een stevig fundament voor je toekomst.

Naast het programma heb je voldoende tijd om te ontspannen, een duik in het zwembad te nemen, uit te stomen in de sauna of je terug te trekken in het schrijfhuisje of je eigen kamer, tent of gite. We zullen ook een paar keer een uitstapje maken in de omgeving.

programma

In het programma gaan we op zoek naar jou en je patroon rondom alcohol. Wie ben jij? Hoe ben je hier terecht gekomen? In welke groef zit je en wat is je verlangen? Of met andere woorden: waar wil je van af en waar wil je naar toe? Aan het eind van de week heb je hier antwoord op. Met dat antwoord kun je een besluit nemen over wat jij wilt met alcohol. Het programma heeft een grote variëteit aan werkvormen.

De training onderscheidt zich van andere alcohol gerelateerde programma's omdat het accent ligt op wat je wél wilt, in plaats van wat je niet mag. Het is een ervaringsgerichte training en we maken gebruik van enkele krachtige modellen. Verder werken we met dialoog, inquiery, schrijfopdrachten, creatieve werkvormen, beweging en meditatie. Als het weer het toelaat zullen we veel buiten zijn. De tweede helft van de week is gericht op integratie van nieuwe inzichten en van het vormgeven van jouw kwaliteiten in het dagelijks leven zonder alcohol.

voor wie is het

In een kleine groep van minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers werk je aan je eigen proces. In je eigen tempo. Er is veel persoonlijke aandacht. De training is voor wie nog drinkt en hier de aftrap doet voor een lange periode zonder. Deze week is ook geschikt voor mensen die al een tijd(je) niet drinken en voelen dat ze dat met spanning doen, het niet drinken ervaren als een straf. Zij kunnen opnieuw een keuze maken vanuit vrijheid en verlangen. De verschillende ervaringen die deelnemers meebrengen met wel en niet drinken is verrijkend en inspirerend in het proces.

aanmelden

Voordat je je definitief aanmeldt heb je een voorgesprek, telefonisch of via skype. Na een aantal weken is er een terugkomavond in Utrecht.

accommodatie

De accommodatie is rustiek, eenvoudig en functioneel. Zo wordt de trainingsruimte verwarmd door een robuuste houtkachel. Er zijn verschillende accommodaties en kamers. Voor meer informatie en foto’s kun je kijken op de site van Le Puy Ardouin. Voor wie dat wil zijn er 1-persoonskamers beschikbaar. Kampeerliefhebbers kunnen gebruik maken van een volledig ingerichte deserttent, safaritent of blokhut of hun eigen tent meenemen. We eten alle maaltijden samen.

De maaltijden zijn zoveel mogelijk biologisch, oa uit de tuin van Le Puy Ardouin.
Het toewijzen van accommodaties is op volgorde van aanmelding.

Wil je een radicale verandering realiseren en investeren in jezelf?
Ga naar de praktische info »