De Helderder sessies

Je drinkt niet, sinds kort of al veel langer. Je merkt dat je behoefte hebt aan contact met gelijkgestemden. Je wilt meer te weten komen over jezelf en je nuchtere leven.

 • Je drinkt niet, een week, 20 jaar, of iets daar tussenin
 • Je merkt dat je je daar soms alleen in voelt
 • Je wilt je echt vrij voelen van alcohol en de invloed daarvan op je leven

De Helderder sessies zijn interactieve workshops voor iedereen die niet drinkt. De sessies bestaan uit:

 • Een 'talk' en de mogelijkheid om vragen te stellen
 • Informatie over, en oefenen met, praktische toepassingen van de lezing
 • Uitwisseling van ervaringen met andere deelnemers

De sessies zijn voor iedereen die niet drinkt, of je nou op jezelf, via AA of met andere hulp bent gestopt.

 • De sessies hebben een wisselend onderwerp.
 • Regelmatig is er een gastspreker.
 • Je kunt de sessies ook los van elkaar en 1-malig volgen.
 • Partners van mensen die niet drinken zijn welkom.

Wil je nog meer helderheid, goed gezelschap en een inspiratieboost?

schrijf je nu in »

"Het grootste geschenk is dat ik niet meer drink. Yeah! Ik ben achter zoveel dingen gekomen. Heb nieuwe mensen ontmoet. Ik kom graag naar de workshops. Zo kan er een community ontstaan." Annemieke, 46 jaar

Programma

Vrijdag 6 april met Anja Meulenbelt / 13.30-17.00

Anja Meulenbelt is schrijver, feminist en activist. Ze heeft zo'n 40 titels op haar naam staan waarvan De Schaamte Voorbij' de bekendste is. Ze stopte in 2011 met alcohol en noemt zichzelf sindsdien 'De Blije Geheelonthouder'. Ze schreef over haar relatie met alcohol en over het niet drinken een aantal uitgebreide blogs. Je kunt ze hier lezen.

Op deze middag vertelt Anja over haar eigen ervaringen, hoe ze een blije geheelonthouder werd, kun je vragen stellen en gaan we met elkaar in gesprek over de kunst van nuchter leven.

"Waarom ik toch besloot om er maar eens mee op te houden? Een soort van crisis in mijn leven, ik ga daar niet verder op in, maar ik had flink wat uit te zoeken en te verwerken. En dat wist ik al, dan begint drank bij mij te werken als een medicijn. Je neemt in omdat je anders niet tot rust komt, de stress niet aankunt, iets met woede en verdriet moet doen. En ik begreep op dat moment dat ik al mijn energie en helderheid nodig had om mijn problemen het hoofd te bieden. Het was alle hens aan dek. En toen zei een vriend die ik erg vertrouw: ga jij maar die cursus doen, die gaat niet alleen over alcohol, maar helpt je ook om doelen te stellen in het leven. En dat deed ik dus. Met plezier. En met een geweldig resultaat, want aan het eind van de twee dagen die de cursus duurt besloot ik niet om te minderen, maar om er helemaal mee op te houden. En na een halfjaar durf ik wel te zeggen dat dit een beslissing is waarvan ik niet denk dat ik daar nog op terug ga komen. Het bevalt me namelijk reuze."

Vrijdag 1 juni met Erik Jan Harmens / 14.00-17.30

Erik Jan Harmens is auteur van o.a. Hallo Muur en schrijft in dagblad Trouw over zijn nuchtere leven. Hij werkt aan een autobiografische roman over leven in het licht.

Erik Jan schreef schreef vier romans. In de derde, het extreemautobiografische Hallo muur (2015), praat een man tegen een muur over de jaren die achter hem liggen, waarin hij een burn-out kreeg, een echtscheiding doormaakte, een vader en een aantal beste vrienden zag overlijden én een geloofwaardig antwoord moest vinden op een alcoholverslaving.

Toen hij nog dronk voelde hij niets. 'Als ik werd gebeld met de mededeling dat iemand was overleden, kwam dat binnen met de kracht van een kattebel.' Nu is hij nuchter en komt het gevoel terug, met horten en stoten. (Trouw, 27 januari 2018)

Op deze middag gaat Erik Jan met de aanwezigen in gesprek over de kunst van nuchter leven.

Tijden en locatie

Een Helderder sessie duurt 3,5 uur en vindt plaats in Utrecht of omgeving. De locatie is goed bereikbaar met openbaar vervoer en beschikt over voldoende parkeerplaatsen. De definitieve locatie is afhankelijk van het aantal deelnemers en laten we hier weten zodra die bekend is.

De Helderder Sessies van 10 maart, 6 april en 1 juni vinden plaats bij Seats to Meet, Utrecht CS, Moreelsepark 65.

Prijs

Deelname aan een Helderder sessie is 49 euro. Dit is inclusief:

 • 25 euro voor workshop en materiaal
 • 15,50 voor locatie, koffie en thee
 • 8,50 voor btw

Een Helderder sessie gaat door bij een minimum van 6 deelnemers.

Schrijf je nu in »

Van de Helderder Sessies worden podcasts gemaakt die later te beluisteren zijn.

Niets missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. 

Schrijf je nu in »