De Helderder sessies

Je drinkt niet, sinds kort of al veel langer. Je merkt dat je behoefte hebt aan contact met gelijkgestemden. Je wilt meer te weten komen over jezelf en je nuchtere leven.

 • Je drinkt niet, een week, 20 jaar, of iets daar tussenin
 • Je merkt dat je je daar soms alleen in voelt
 • Je wilt je echt vrij voelen van alcohol en de invloed daarvan op je leven
De Helderder sessies zijn interactieve workshops voor iedereen die niet drinkt. De sessies bestaan uit:

 • Een 'talk' en de mogelijkheid om vragen te stellen
 • Informatie over, en oefenen met, praktische toepassingen van de lezing
 • Uitwisseling van ervaringen met andere deelnemers

De sessies zijn voor iedereen die niet drinkt, of je nou op jezelf, via AA of met andere hulp bent gestopt.

 • De sessies hebben een wisselend onderwerp.
 • Regelmatig is er een gastspreker.
 • Je kunt de sessies ook los van elkaar en 1-malig volgen.
 • Partners van mensen die niet drinken zijn welkom.

Wil je nog meer helderheid, goed gezelschap en een inspiratieboost?

schrijf je nu in »

"Het grootste geschenk is dat ik niet meer drink. Yeah! Ik ben achter zoveel dingen gekomen. Heb nieuwe mensen ontmoet. Ik kom graag naar de workshops. Zo kan er een community ontstaan." Annemieke, 46 jaar

Programma

Ziehier, de nieuwe data voor het najaar. De namen van de gasten voor oktober en december volgen zo snel mogelijk (en ik houd je daarvan op de hoogte in de nieuwsbrief).

Vrijdag 5 oktober Fenno Moes

Er is veel schroom om te praten over teveel drinken. Voordat je het weet wordt je weggezet als loser of voel je je een 'prediker van de blauwe knoop'. Terwijl het gesprek over alcohol genuanceerd en rijk kan zijn. In dialoog valt veel meer te beleven dan een afstandelijk ’tegen’ of onbewust ’voor’. Voor jezelf hardop 'nee' zeggen tegen alcohol wil nog niet zeggen dat je tegen alle alcohol bent of dat je mensen die wel drinken veroordeelt. Je zorgen maken om iemand die veel drinkt wil nog niet zeggen dat je die ander ziet als alcoholist of iemand die niet deugt. Met Fenno Moes gaan we daar vanavond mee aan de slag; ervaringen uitwisselen, oefenen en leren. Wat werkt wél? Fenno (nee, geen familie voor zover wij weten) leerde ik een jaar of 10 geleden kennen bij De Helderheid. Hij is trainer, spreker en acteur, reisde na zijn studie door India en kwam onverlicht terug. Hij ging aan het werk als trainer en trainingsacteur en dat doet hij nog steeds. Zijn specialiteit zijn trainingen op het gebied van persoonlijke weerbaarheid en omgang met grensoverschrijdend gedrag. Zo'n 10 jaar geleden hing hij de fles aan de wilgen omdat hij erachter kwam dat alcohol geen rol kon hebben in hetgeen hij wilde in het leven. Hij is maker van Het Communicatiespel en Het Beïnvloedingsspel.

Vrijdag 9 november Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens is auteur van o.a. Hallo Muur en bracht een week geleden zijn nieuwe roman 'Door het licht' uit. Hierin  spreekt een man tot zijn geliefde, zijn vrienden, zijn vader en zijn lezers, over hoe hij ooit leefde in het donker en nu moet wennen aan leven in het licht. In dat licht komen prikkels en gevoelens vol binnen. Alles lijkt weldadig, toch is er ook een blijvend verlangen naar verdoving. Liedjes brengen verlossing, maar tergen 'm ook. Door het licht is een verslag over het halveren van een dubbelleven. Een liefdevolle zoektocht naar verbinding, naar wat echt is en wat niet. Deze avond staat helemaal in het teken van 'Door het licht'. Je kunt het boek ter plekke kopen en Erik Jan zal het graag signeren.

Vrijdag 14 december Eindejaarsspecial

Kerst, oud en nieuw ... misschien wel je eerste december zonder alcohol. Hoe doe je dat? De feestdagen nuchter vieren? Of misschien heb je al een paar keer deze dagen, waar om je heen vaak zo veel wordt gedronken, al een paar keer nuchter doorleeft. Heeft deze tijd betekenis voor je of helemaal niet? Daarover zal het vanavond gaan. De naam van de gast lees je hier zo snel mogelijk.

Tijden en locatie

Een Helderder sessie is op vrijdagavond van 19.00-22.00 uur en vindt plaats bij de Social Impact Factory Utrecht, tegenover Tivoli Vredenburg. De locatie is goed bereikbaar met openbaar vervoer en er zijn volop parkeergarages in de buurt. Hier vind je de route-info.

Prijs

Deelname aan een Helderder sessie is 49 euro. Dit is inclusief:

 • 25 euro voor workshop en materiaal
 • 15,50 voor locatie, koffie en thee
 • 8,50 voor btw

  Schrijf je nu in »

Van de Helderder Sessies worden podcasts gemaakt die hier later te beluisteren zijn.

Niets missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. 

Schrijf je nu in »