Wie zijn wij

Initiatiefnemer van Voorbij Alcohol is Petra Moes, ervaringsdeskundige en psychosyntheticus.

In 2002 ontdekte ik dat alcohol niets, maar dan ook echt helemaal niets, toevoegt aan het leven. Ik was gewend dagelijks een fles wijn te drinken en had dat jaar uitgeroepen tot Het Grote Experiment; een jaar zonder alcohol. De ideeën die ik er eerder over had – zonder wijn is het leven saai, ongezellig en kaal - bleken niet waar. In tegendeel. Zonder alcohol was mijn leven vol, puur en echt. Ik beleefde de diepte in mijzelf in plaats van dat ik er omheen liep met een glas in de hand. Ik voelde me zelfverzekerd en regisseur van mijn eigen leven. Dat was niet altijd makkelijk of leuk. Maar het ging niet langer over leuk. Het ging over dorst naar het leven zelf. Met alle ups en downs, the whole package. Dat bleek leven te zijn. Dat bleek de vervulling te geven waar alcohol niet tegenop kan.

Dorstig en nieuwsgierig als ik ben ging ik de jaren daarna dieper graven. Ik werd mijn eigen onderzoeksobject. Ik studeerde aan het Instituut voor Psychosynthese en bij het Centrum voor Tantra. Daarnaast leidde Erik Stofferis van De Helderheid mij op tot trainer. Ik ondervond dat de crux van verandering zit in je blik. Hoe kijk je naar jezelf? Hoe kijk je naar je omgeving? Naar de wereld? Wanneer je open kunt staan voor alle ervaringen, wanneer er geen verwerping is van wat of wie dan ook, blijkt het relatief eenvoudig te doen wat je écht wilt. Dat kun je leren. Je kunt leren zo te kijken én je kunt leren wat echt belangrijk is voor jou. Waar jij je tijd van leven aan wilt besteden. Al deze ervaringen en geleerde lessen dragen bij aan het programma Voorbij Alcohol.

Terwijl niet drinken zo’n belangrijk rol speelde in mijn leven deed wél drinken dat ook. Op grote popfestivals als Lowlands en Pinkpop was ik verantwoordelijk voor de hapjes en drankjes in de kleedkamers van artiesten. Ik was degene die zorgde dat de juiste fles wodka, die ene exotische fles tequila of die onmogelijk te importeren flesjes water klaar stonden naar wens van de rocksterren. Het was de slagroom op de taart van mijn werk als freelance productieleider. Vanaf mijn 22e werkte ik als zelfstandige in de kunst en cultuur. De eerste jaren op festivals als IDFA, Nederlands Film Festival en Oerol. De laatste jaren vooral in de popbizz. In 2014 heb ik afscheid genomen van de festivals. Na 25 jaar rock ‘n roll ga ik met festivalpensioen. Naast het werk voor Voorbij Alcohol ben ik (door het Ministerie van Infrastructuur) gecertificeerd trainer van de Educatieve Maatregelen van het CBR.

Ik leef samen met mijn geliefde Jan en hond Blekdok in de omgeving van Utrecht. In de zomer verkassen we naar La Douce France en ontvangen we gasten op het heerlijke landgoed Le Puy Ardouin. Hier vindt de Basistraining plaats in mei en september.

De meeste trainingen geef ik met Jan Kirpestein. Hij begeleidt overheidsinstanties bij ingrijpende veranderprocessen en hij geeft met die achtergrond een waardevolle inhoudelijke toevoeging. In de trainingen kun je ex-deelnemers tegenkomen die ons en jou assisteren.

Kennismaking/solosessie

Wanneer je worstelt met alcohol en hier een einde aan wilt maken kun je wel wat hulp gebruiken. Je kunt je aanmelden voor een programma of een keer afspreken voor een solosessie.

Een solosessie kan je een flinke 'boost' geven in je individuele proces. In deze kennismaking vertel jij jouw verhaal, vertel ik over de visie en werkwijze van Voorbij Alcohol, maken we een eerste stap naar verandering en kijken we samen wat voor jou op dit moment het beste vervolg is.

Die vervolgstappen kunnen zijn:

  • een aantal vervolgsessies (voor wie al een tijdje niet drinkt en onderhoud wil, of voor wie met gemak zelf kan stoppen maar nét even dat ene steuntje in de rug nodig heeft)
  • De Basistraining, een week in Frankrijk
  • De Kunst van Nuchter Leven, 7 dagen in 3 maanden tijd (okt-dec en jan-mrt)
  • 30 DAGEN ZONDER ALCOHOL, de online cursus

Een solosessie:

  • vindt plaats in Utrecht in Het Coachhuis, Oorsprongpark 7
  • kost € 115,- (incl. 21% btw) voor 75 minuten (voor een eerste sessie)
  • kost € 79,- (incl. 21% btw) voor 50 minuten (vervolgsessies)
  • is mogelijk van oktober t/m april
  • van mei t/m september in Frankrijk of via Skype, email en telefoon

Afspraak maken? Stuur dan een mailtje, je krijgt snel bericht met een aantal datumvoorstellen.

Op de solosessies zijn de algemene voorwaarden van toepassing.