De afgelopen tijd verschijnen er bijna dagelijks berichten in de media over alcohol. Langzamerhand wordt duidelijk dat alcohol een wolf in schaapskleren is. Dat leuke drankje of ambachtelijke biertje heeft nog steeds het imago van gezellig, lekker, vrolijkmakend en tof maar ondertussen lijden mannen en vrouwen onzichtbaar aan de bijwerkingen. Voor veel mensen is 'het mooie glas wijn' al lang niet meer zo gezellig maar een wollen deken om pijn, eenzaamheid of frustratie niet te voelen. Steeds meer mensen realiseren zich ook dat je geen alcoholist hoeft te zijn om minder te willen drinken. En ze denken er ook wel eens over ... maar ja ... dan is er die schaamte, die groepsdruk en vooral ... die angst dat 'het' saai zou zijn.

Hier kan ik 2 dingen over zeggen, en alle anderen die een tijdje niet drinken zullen het met me eens zijn. In de eerste plaats. HET IS NIET SAAI. In tegendeel. Nuchter zijn is levendiger zijn dan ooit. Alle prikkels komen helder door, alle gevoelens zijn onontkoombaar, je gaat opmerken waar je nou eigenlijk echt van houdt of blij van wordt. Dat is verre van saai.

In de tweede plaats. NOU EN? Dan is het saai. Wat is daar erg aan? Waar halen we het idee vandaan dat het leven als een Disney park moet zijn? Altijd mooi, altijd gezellig, altijd iets te beleven en te doen. Het ene weekend nog voller en overweldigender dan het andere? Misschien blijk je wel van saai te houden ... Misschien is saaiheid wel een opluchting.

Het valt mij op dat steeds meer mensen zich bewust worden van hun gewoontes rondom alcohol en daar best iets aan willen veranderen maar vaak niet weten hoe, er tegen op zien. Vooral opzien tegen de niet zo leuke gevoelens. Want vaak hebben we niet geleerd hoe je kunt dealen met verdriet, boosheid en donkerte. Dat kun je leren in de training die wij geven. In De Basis leg je het fundament en in onze week in Frankrijk De Verdieping kun je dit verstevigen. We laten je dan zien en ervaren hoe je nu, als volwassene, een helder, nuchter en waarachtig leven kunt leiden.