Een paar weken geleden had ik een gesprek met Frank. Hij dronk al een paar maanden niet en tot zijn eigen verbazing ging het hem best gemakkelijk af. Af en toe had hij natuurlijk wel een momentje, een drempeltje, zoals hij het zelf noemde, maar het was tot nu toe gelukt om geen alcohol te drinken.

Hij wilde mij graag even spreken. Hij zou namelijk naar Pinkpop gaan met een aantal vrienden en daar zag hij huizenhoog tegenop. Somber vertelde hij mij dat iedereen het leuk en gezellig zou hebben terwijl hij met een sneu cola-tje in zijn hand zou moeten toekijken. Zijn vrienden zouden uit hun dak gaan, springen en meeschreeuwen en hij zou zich daar te ongemakkelijk voor voelen met zijn nuchtere hoofd. Hij zou de hele dag overal bier en cocktails en shotjes zien en hij zou dat allemaal niet mogen.

"Ja', zei ik, 'het is echt een verschrikkelijke straf als je naar een festival moet, balen! Wat is er nou leuk aan een beetje in het zonnetje hangen, kletsen met de mensen om je heen, een paar dagen helemaal in de muziek zijn, misschien zelfs een favoriete of gloednieuwe band zien en gaan en staan waar je wilt. Nee, je kunt beter thuisblijven en Netflix kijken met de gordijnen dicht." Hij keek me aan met een scheef lachje. "Ja, als je het zo brengt ... je snapt toch wel wat ik bedoel?"

Tuurlijk snap ik wat hij bedoelt. Frank was bang dat hij de ervaringen van de jaren daarvoor zonder alcohol niet zou kunnen herhalen. En daar heeft hij gelijk in. Zonder alcohol is het soms echt anders dan met. Dus ik nodigde hem uit om te kijken of hij met volledig open vizier kon gaan. Of hij kon gaan kijken waar hij ter plekke echt zin in had? Misschien zou hij als eerste op het terrein zijn, fris en zonder kater. Een totaal nieuwe ervaring. Misschien zou hij 's avonds vóór de headliner al naar de tent terug willen. Nog nooit gedaan. Ik moedigde hem aan om als een nieuwsgierig aagje totaal nieuwe ervaringen achterna te jagen.

En als dat volkomen balen en vervelend zou uitpakken? Dan kan hij volgend jaar ook weer naar Pinkpop. Het alsnog op de ouderwetse manier doen.