Carnaval. Als kind van boven de rivieren ben ik er niet mee opgegroeid en heeft het me ook nooit aangetrokken. Carnaval was voor mijn Brabantse vrienden die naar 'ons pap en mam' teruggingen en daar iets hadden wat ik niet zag. Een kwestie van genen, zo dacht ik. Gekke pakjes aan, rondhossen en vooral veel drinken. Maar zoals ik er nu naar kijk zie ik dat het eigenlijk een geweldig fenomeen is. Carnaval is ooit ontstaan ter voorbereiding op de vastentijd. Nog één keer goed en vet eten om daarna in soberheid stil te staan bij de eenvoud van het leven. Een tijd om te bezinnen op de kernwaarden van het geloof.

In de loop der eeuwen zijn er allerlei rituelen, afsplitsingen en specifieke vormen ontstaan maar over de hele wereld heeft carnaval dezelfde kenmerken: samen met anderen losgaan. Los zijn van alles wat moet en een paar dagen de losbol, de nar, de gekte in jezelf leven. In eten, drinken, muziek, dansen en uitdossing. Mooi of duivels. Lief of wild. Sexy in Rio of in je boerenkiel in Brabant. In welke vorm dan ook. Losgaan en de gulheid van het leven vieren. Samen met anderen. Dat is supergezond.

Na het tot de bodem leegdrinken van die beker volgt de vastentijd. Geen alcohol, geen overdaad maar soberheid en inkeer. Daarom start na de carnaval IkPas, een uitnodiging om 40 of 30 dagen niet te drinken. IkPas is een landelijke actie en geeft gelegenheid om die nuchtere tijd óók samen met anderen door te maken. Niet omdat alcohol zo slecht is, of omdat het nu eindelijk eens afgelopen moet zijn met dat gezuip maar om te ervaren hoe het is om een tijdje niet te drinken en om je bewust te worden van de rol van alcohol in je leven. Een maand niet drinken kun je aangrijpen om stil te staan bij de kernwaarden van jouw leven.

En net zoals wel en veel drinken bijwerkingen heeft, heeft niet drinken dat ook: je kunt je fitter en energieker gaan voelen, misschien slaap je beter of val je wat af. De online cursus 30 dagen zonder alcohol neemt je mee en geeft je handvatten om een andere kijk te krijgen op jezelf, alcohol en jouw relatie daarmee. Bij de online cursus hoort een facebookgroep waarin je je ervaringen kunt delen.

Met aandacht 30 dagen niet drinken, een mooie reden om vol in het carnaval te duiken!

 

afbeelding: Het gevecht tussen carnaval en de vasten, Navolger van Jheronimus Bosch (www.wikipedia.org)