Net terug van een weekje retraite op de Drentse hei lees ik de krant. In Brabant zijn met carnaval 165 mensen opgenomen met alcoholvergiftiging, meer jongeren dan ooit. In Rome slaan voetbalsupporters de historische binnenstand kort en klein, uitbaters lapten het alcoholverbod aan de Italiaanse laars. Normaal gesproken kan ik me enorm opwinden over de rol van alcohol in de samenleving. Dat we het normaal vinden dat er veel bier vloeit. Dat de politiek de andere kant op kijkt. Hoe de drankindustrie met hun mooie praatjes en plaatjes de wereld zand in de ogen blijft strooien. Meestal maak ik me kwaad en wind ik me op maar vandaag maakt het me een beetje droevig.

Ik weet niet precies waarom. Ik denk dat het de grootsheid, de alomvattendheid is die me overvalt. Onmachtig ... Midden in deze moedeloosheid groeit het inzicht dat het de enkeling is die het verschil maakt. Dat het de druppels zijn die de oceaan kleuren. Dat wanneer je vaker 'Ik drink even niet' om je heen hoort, de norm zich zal herscheppen.

Ze zijn er, die enkelingen. Dappere mannen en vrouwen die de vastentijd, de 40 dagen na carnaval, aangrijpen om een tijdje niet te drinken. Ze zullen veel reacties krijgen, variërend van "Ik wist niet dat het zo erg met je was... " tot "Doe nou gezellig mee, eentje moet toch wel kunnen?". En toch zeggen ze "nee" want ze zeggen ergens anders "ja" tegen. Eenlingen. Pioniers.

Meerdere druppels maken een golfje. En zo maken meerdere eenlingen een groepje. In deze periode kan dat met behulp van de landelijke actie IKPAS, een initiatief dat een AVP-tje (Alcohol Vrije Periode) ondersteunt. Op de site van IKPAS vind je allerlei groepen, van Roda JC tot de Gemeente Utrecht, die de krachten bundelen. En ook Voorbij Alcohol doet mee.

In het kader van IKPAS is er voor iedereen die zich tussen 9 februari, aswoensdag, en 15 maart aanmeldt voor de Online cursus 10 Euro korting. Geen geneuzel met codes of ingewikkeld gedoe. De vlag gaat in de mast voor iedereen die nu deze stap zet. Dus, wil jij ook het verschil maken? Wil jij ontdekken hoe alcohol eigenlijk een rol speelt in jouw leven? Wil je behalve een schone lever ook een helder zicht? Jump in!

samen

“Forget safety.
Live where you fear to live.
Destroy your reputation.
Be notorious.” Rumi