Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mijn Facebookpagina loopt over van de ZZP-ers (de Zelfstandigen Zonder Personeel, vroeger noemden we ze freelancers..) die zichzelf aanbieden in video’s en webinars (dat zijn online seminars) en die gratis e-boeken rondstrooien. Een ware overdaad waarbij de één nog meer belooft dan de ander: “Schrijf In Een Minuut De Allerheetste Teksten” of “Tien Tips Voor Een Miljoen Zonder Moeite”. Een ware rage is het; gouden bergen, duizenden klanten en regenbogen die als vanzelf naar je toekomen. Je hoeft alleen maar gratis ergens op in te schrijven, beetje te hangen achter je computer, en de rest gaat automatisch. Je lijkt inmiddels wel gek als je nog iets doet wat moeite kost …

En ik ben die berichten beu. Want het gaat niet vanzelf. Wat je ook doet; je zult je kop, je hart en je lijf er bij moeten houden. Sleuren soms. Tegen al het verzet, de adembenemende angst of lullige luiheid in. Om geen andere reden dan dat je het met jezelf hebt afgesproken, omdat je hebt besloten je ergens oprecht aan toe te wijden. Dat geldt ook voor mij. Ik had heus ook fantasieën dat ik met de online cursussen gemakkelijk veel mensen zou bereiken, dat het allemaal vanzelf zou gaan. Dat ik het als een plantje kon laten groeien door het alleen af en toe een beetje water te geven. Maar zo werkt het niet. Zo werk ik niet. Internet is leuk en een fantastisch medium voor wie anoniem wil leren. Tot op zekere hoogte.

Want het échte werk, de echte verandering, de toewijding, zit ‘in het vlees’, in je lijf, in menselijk contact.Verslaving, pijn en schaamte krijg je niet in je eentje ‘uit je hoofd gedacht’. De grond moet worden geploegd, het onkruid gewied. Hoe dat werkt? Praat over jezelf. Gevoelens en aannames hebben de fantastische eigenschap te kunnen veranderen als ze ‘lucht’ krijgen, uitgesproken worden. Houd je geheimen niet langer voor jezelf. Neem de moeite om zorgvuldig iemand te zoeken die zonder oordeel wil luisteren naar jouw verhaal. Dat kan iedereen zijn. En dat wil ik ook zijn.

Vanaf oktober tot en met april ben ik in Nederland beschikbaar voor solosessies. In het voorjaar en in het najaar start de 6-daagse training.

Ik kijk er naar uit, live ontmoetingen. De nabijheid, de ander voelen, ruiken en van dichtbij zien geeft verbinding. Creëert de toekomst. Precies daar, in angst én in de moeite, komen waarheid en verlangen aan het licht.

Terwijl ik dit schrijf herinner ik mij de woorden van Diederik van Rossum:

“Niet bij jou, niet bij mij, maar in de ruimte tussen ons in wordt de toekomst geboren, waarin wij beiden een plaats hebben.”

En ik heb daar zo verschrikkelijk veel zin in! Weest welkom!