Wanneer je meer alcohol drinkt dan je lief is kan dat lastig te erkennen zijn omdat het stereotype beeld opdoemt van ‘de alcoholist’. Dat beeld kan lijken op de man of vrouw die zich, geflankeerd door verkreukelde Aldi en Action tassen, verschanst heeft onder de brug of in het doodlopende stukje van het winkelcentrum. Of misschien zie je iemand voor je die vanaf ‘s morgens vroeg regelmatig een stiekeme slok uit de fles jenever neemt. Dan komt de innerlijke discussie: zo erg is het met mij niet, dús met mij valt het wel mee, dús is er niets aan de hand. En neem je er toch nog eentje.

Er zijn methoden in de verslavingszorg die zeggen dat teveel alcohol drinken een ziekte is. Dat kan helpen bij het omgaan met de schaamte. Het kan helpen om te zeggen dat er een macht groter is dan jij waardoor je doet wat je doet. Je kunt dan met meer mildheid naar jezelf kijken en in die zin is het superfunctioneel. Wat ik hier wel lastig aan vindt is dat deze ‘identificatie’ het ‘dit is wie ik ben’ aan je blijft kleven. Dat ook na 12 jaar jij nog steeds degene bent die zegt: ‘ik ben 12 jaar in herstel’. Je bent gevangen in het beeld.

Beelden zijn krachtig. Ze leven grotendeels in ons (collectieve) onderbewuste. Oude beelden zijn hardnekkig en je komt er niet zomaar vanaf. Toch kunnen ze wegvallen. Hoe? Door er andere beelden voor in de plaats te zetten. En daar zit ‘de kneep’. Mensen die erkennen dat ze meer drinken, of dronken, dan hen lief is lopen daar meestal niet mee te koop. Omdat ze zich teveel schamen, omdat direct het oude, collectieve, beeld van 'De Alcoholist' opdoemt. Bij zichzelf en soms ook bij hun omgeving.

Een nieuw beeld wat je neer kunt zetten is mogelijk licht en niet-problematiserend. Je kunt simpelweg zeggen: ‘nee, dank je, voor mij vandaag geen alcohol’, zonder dat je je daar op welke manier dan ook voor zou hoeven te verantwoorden. Of zoals ik zelf zei: ‘Ik heb voorlopig genoeg gehad’. Door zelf luchtig over al dan niet drinken te spreken kunnen anderen iets nieuws gaan zien, kunnen jou gaan zien, een krachtige man of vrouw die kiest voor frisheid. Iemand met autonomie en moed.

De werkelijkheid is niet statisch, geen vastgeroest beeld, maar soepel, veranderlijk en plastisch. Als meer mensen de moed hebben om licht en luchtig over niet drinken te spreken zal het collectieve beeld verschuiven. Wordt zichtbaar dat er veel meer dimensies zijn dan zwart of wit, dan volledig naar de kloten zijn of ‘van de blauwe knoop’.

Als je meer drinkt dan je lief is en je wilt iets veranderen, klik HIER voor meer informatie over mijn trainingsaanbod. Als je al gestopt bent en je wilt leren hoe je soepel en ontspannen met jezelf en je omgeving kunt omgaan zonder alcohol, klik HIER voor meer informatie.