Augustus en hoog zomer, tijd voor ontspanning, vrijheid en plezier. Tijd ook om eindelijk eens even die strakke teugels te laten vieren. Heerlijk leven bij de dag, genieten van vrienden, familie, de natuur en lekker eten en drinken. Hoog zomer, de tijd dat veel mensen die korte of langere tijd niet drinken toch weer voor de bijl gaan. Vaak ingegeven door een impuls: ‘nu heb ik het onder controle en eentje kan wel’, of ‘ach … niets is zo lekker als een koude rosé’ en ‘iedereen doet het en ik wil het ook’, zijn zo maar wat gedachten waardoor je ineens, in een fractie van een seconde, met een glas wijn of een biertje in je hand kan staan.

Ik krijg er de laatste tijd veel mails over van mensen die zich afvragen wat ze nu moeten doen. Helemaal opnieuw beginnen? Ze slaan zich soms voor de kop dat ze zo naïef zijn geweest om te denken dat eentje wel kon. Ze voelen spijt en schamen zich.

Het ís ook pijnlijk om er achter te komen dat je je niet aan je afspraak met jezelf hebt gehouden. Want iets in je was, en is, gemotiveerd om niet te drinken. Iets in je weet dat het belangrijk is. Ik zou zeggen dat wanneer je voor de bijl gaat, je het zicht op dat iets, die motivatie, kwijt bent geraakt. Het is niet weg, alleen je contact er mee tijdelijk vertroebeld.

Wanneer je de draad (weer) wilt oppakken begint het met opnieuw helder krijgen waarom je niet wilt drinken. Dit WHY gaat op zichzelf niet over alcohol, maar gaat over een hoger doel, een purpose, een grotere betekenis in en van jouw leven. Voor mij was dat bijvoorbeeld vrijheid. Ik voelde dat ik niet zelf de regie had zolang ik alcohol dronk en vrijheid werd mijn grootste goed. Het kan ook zijn dat je zegt: 'ik wil gezond leven', dan is niet de gezondheid op zichzelf een doel, maar de onderliggende motivatie, bijvoorbeeld: 'Ik wil zo lang mogelijk tijd doorbrengen met de geliefden om mij heen'. Deze motivatie, het antwoord op dit WHY is je kompas. Aan de hand van dit kompas kun je koers houden.

Vaak zijn we zomaar weer het zicht op ons kompas kwijt. We worden overspoeld door gedachten en emoties die ons helemaal in beslag nemen en die op dat moment belangrijker lijken. En dat kan van alles zijn. Grote vreugde, uitgelatenheid, angst, onzekerheid, boosheid en frustratie kunnen je helderheid ‘blurry’ maken. Ook barsten we van de stemmetjes in ons hoofd die menen dat het wel kan en wel goed voor je is op dit moment... Maar die emoties en gedachten zijn een soort stuurlui aan de wal die niet verder kijken dan hun neus lang is, bezig met de korte termijn en snelle bevrediging. Zij hebben geen idee van een hoger doel of een kompas. Dat heb jij alleen. Jij, de kapitein.

Je kunt jezelf op allerlei manieren helpen herinneren aan je innerlijk kompas, een steentje in je zak, een afbeelding die er symbool voor staat, een sieraad, een mooi glas voor je alcoholvrije drankje ... Dit soort symbolen en herinneringen maken je kompas helderder en kunnen je helpen op koers te blijven. Ook in de moeilijkste situaties.

Wil je (opnieuw) de draad oppakken? Volg dan de volgende stappen:

• Geef jezelf niet op je kop dat je toch hebt gedronken. Het is nu gewoon tijd voor een volgende stap, geen stap terug, je hebt immers de ervaringen die je nu in deze fase met je meeneemt.
• Formuleer voor jezelf wat jouw diepe innerlijke motivatie is, wat is jouw grootste goed? Neem hier de tijd voor, als je ‘het’ nog niet te pakken hebt, zoek dan wat langer tot het helemaal klopt.
• Besluit om je hier aan toe te wijden, eventueel in een klein ritueel. Een afspraak met jezelf. Je toewijden aan jouw 'purpose' zal consequenties hebben in je leven, zoals geen alcohol, maar wellicht ook andere dingen die je gaat doen of juist laten.
• Zoek naar symbolen, afbeeldingen, teksten of andere zaken die je dagelijks kunnen herinneren aan jouw motivatie, jouw 'purpose'.
• Besteed elke dag wat tijd (al is het maar 5 minuten) om je bewust deze betekenis te herinneren en levendig te houden zodat je, als je het contact er mee verliest, het ook weer snel kunt terughalen.
Het is best lastig om hier in je eentje mee bezig te zijn. Wanneer je hierover met anderen in gesprek bent en mee aan het werk gaat heeft dat een grotere impact en kun je dieper doordringen. Dat zal gevolgen hebben. Niet alleen voor je alcoholgebruik, maar op allerlei gebieden in je leven. Wil je hier samen met anderen mee aan de slag? Klik hier voor meer informatie over de training, klik hier voor informatie over de week in Frankrijk!