Feestdagen zonder alcohol? Dat kan toch niet gezellig zijn? Dit is juist hét moment om de prachtige bourgogne die we afgelopen zomer bij die kleine wijnboer op het Franse platteland kochten open te trekken.
Of dé perfecte gelegenheid om die dure fles champagne die al jaren naar je staat te lonken te laten knallen… Feestdagen en alcohol. Het hoort bij elkaar als een kerstboom met ballen.

Maar waarom zou je? Waarom zou je niet eens een keer alcoholvrij blijven tijdens de feestdagen? Voor de lol. Als experiment. Want zeg nou zelf: hoeveel alcoholvrije feestdagen heb je de afgelopen 20 jaar meegemaakt? Veel mensen hebben er werkelijk geen ervaring mee. Hoe zou het zijn om een avontuurtje met jezelf aan te gaan om te beleven hoe het echt is? Feestdagen zonder alcohol, als een boom zonder ballen, zodat je de schoonheid van de boom zelf weer ziet.

Misschien heb je al besloten dat je niet gaat drinken maar vind je het ook een beetje ingewikkeld, want het voelt zo anders. Zo nieuw. Zo onbekend. Hoe moet dat dan? Is het dan nog wel leuk? Wordt het wel gezellig? Gaan mensen tegen me zeuren dat ik saai ben? Iets doen wat je nog niet eerder deed kan spannend zijn. Maar geen reden om het niet te doen! Want de wereld vergaat niet en hey, misschien is het zelfs wel leuk! Hier volgen 7 tips:

1. Neem een besluit.

Besluit van te voren dat je geen alcohol gaat drinken. Dit is een besluit. Dat is wat anders dan een vaag voornemen dat je het misschien een beetje gaat proberen. Dat werkt niet. Echt niet. Een besluit is een besluit. Hoe spannend ook.

2. Wat drink je wel.

Bedenk van te voren wat je wél gaat drinken. Wees concreet, bijvoorbeeld cola, druivensap, thee, koffie, water, crodino, radler 0%. Er zijn volop bijzondere alternatieven mogelijk, ook als het gaat om koffie, thee en frisdranken. Mijn favoriete alternatief voor champagne is vlierbloesemsiroop met Pellegrino en ik ben gek op de smaakjes (en uitstraling) van de drankjes van Fentiman’s.

3. Zorg voor jezelf.

Als je afspraken buiten de deur hebt, neem dan je favoriete drankje mee! Je gastheer- of vrouw hoeft zich niet te verontschuldigen dat er weinig alcoholvrije alternatieven zijn en het kan een hoop gedoe schelen. Ook in een restaurant kun je gerust je eigen fles meenemen zodat je zeker weet dat jij kunt drinken wat je lekker vindt.

4. Maak entourage.

Zorg voor een mooi glas voor jouw drankje, heb je zin in cola terwijl iedereen wijn drinkt? Schenk het in (of vraag om) een wijnglas of champagneflute.

5. Doe mee.

Doe volop mee met rituelen. Rituelen, het samen proosten op het jaar, de gezelligheid en jullie gezondheid is belangrijk. Het maakt dat we ons verbonden voelen, gemeenschap ervaren. Het gaat om het gebaar en de intentie. Niet om de inhoud van je glas.

6. Keep it simple!

Als iemand je vraagt waarom je geen alcohol drinkt en je wilt er niet over uitwijden of in discussie gaan, zeg dan dat je dat op dit moment gewoon liever niet doet. Punt. Mogelijk maakt het iets los bij anderen. Je kunt er op ingaan als je daar zin in hebt. Heb je daar geen zin in? Maak er een grapje van of zeg dat je er liever nu niet op ingaat. Voor sommige werkt een smoesje om van het gedoe af te zijn (ik ben met de auto, gebruik antibiotica oid).

7. Blijf nieuwsgierig.

Als je nieuwsgierig kunt blijven naar jezelf en je omgeving kun je dit doen als een experiment. Helder blijven omdat je het wilt, niet omdat je geen alcohol mag. Je bent geen 'loser' door niet te drinken maar juist een avonturier die kiest voor iets anders!