Gisteren kreeg ik een mail van een ex-deelnemer van de training. In die training had hij besloten een jaar niet te drinken. Dat jaar was nu bijna om. Het beviel hem heel goed. Hij vond het eigenlijk vooral cool om niet te drinken en altijd helder te zijn, maar ook kwam regelmatig de vraag op: Is dit het nu? Ik herkende het gevoel, vooral in de winter, de dagen die zich aaneen rijgen. In het donker opstaan, in het donker thuiskomen en geen borrel om naar uit te kijken. Het gaat allemaal goed maar ... het is een beetje saai, is dit het nu? Het antwoord is NEE! Er is veel meer dan dit! Door de agenda van alledag - de kinderen moeten naar school, het eten gekocht en gekookt, de vergadering voorbereid - loop je het gevaar dat je op de stoel van je automatisch piloot terecht komt en slaaf van je agenda wordt. Een sleur waarin je alle vitaliteit verliest. De remedie? In contact blijven, of weer contact maken, met je essentie. Hoe je dat doet? Door jezelf te verrassen! En dat kan heel eenvoudig. Hierbij mijn tips:

Doe iets nieuws in je dagelijkse patroon. Lees je bij thuiskomst altijd de krant of gaat direct de tv aan? Doe iets anders. Bijvoorbeeld een legpuzzel maken, breien, vogels voeren, poëzie lezen, een spelletje doen, luister naar een luisterboek, ga een potje stoeien, tekenen of kleuren, maak een omweg op weg naar huis, ga muziek luisteren en/of dansen. Voor mij werkt een paar nummertjes á la Rage Against the Machine heel goed om mijn essentie weer te voelen ; ) ...

Doe je dingen op een andere plek. Ga een keer ontbijten in een cafe of (chic) hotel in plaats van thuis, maak van je avondeten een picknick op het vloerkleed, doe boodschappen in een andere (exotische of gespecialiseerde) winkel, neem de hond mee naar een nieuw bos, drink koffie in de tuin met de vuurkorf aan, ga op een andere stoel aan tafel zitten of aan de andere kant van het bed liggen. Of zet een bosje bloemen in je auto.

Doe je dingen op een andere tijd. Ga een keer op zondagmorgen naar de bioscoop, maak van je lunch je diner en andersom, ga een keer 's nachts mediteren of maak een late avondwandeling, maak van je huis een ochtenddisco, werk in een tropenrooster, spreek af met mensen op ongewone tijden.

Doe niet. In plaats van allerlei dingen wel doen kun je ook juist van alles NIET doen. Bijvoorbeeld minimaal een half uur op een stoel zitten zonder daarbij iets te 'doen', thuis of in het cafe. Laat je computer, tv of telefoon een dag uit. Kleed je een dag niet aan, maar blijf in je badjas lopen of in je bed liggen. Of kies er voor om een dag niet te spreken of minimaal te eten.

Stap in een groepje. Is het niets voor jou om zo maar in je eentje andere dingen te doen? Houd je van een stok achter de deur? Kies dan een activiteit die wekelijks terugkeert en waar je je aan committeert. Bijvoorbeeld een cursus spaans, tai-chi les,  een spinningklasje of meld je aan voor de Helderder sessies

Als je dit leest heb je best kans dat je innerlijke criticus er van alles van vindt: het is suf, voor de hand liggend, niks voor jou of domweg niet mogelijk. Well ... fuck that! Stuur die rotstemmetjes weg! Laat je niet in je patroon gevangen houden door je criticus die niet wil dat je iets anders doet. Die innerlijke criticus vindt alles wat anders is eng of vervelend en wil dat je rustig en bedaard je dingen automatisch doet. Dus! Neem wat tijd om stil te staan bij hoe jij plezier kunt hebben, jezelf een beetje kunt opschudden. Maak een (haalbaar!) plannetje, schrijf dit in je agenda en houd je daaraan.

Ik wens je daarbij veel plezier en levenslust!