Af en toe neem ik echt even tijd om terug- en vooruit te kijken. Zoals zovelen. Wanneer ik vooruit kijk gaan mijn gedachten vooral naar een andere organisatie van mijn tijd. Minder tijd besteden aan social media, meer tijd aan mijn werk voor Petra Moes, de kunst van nuchter leven, meer focus op wat belangrijk is, minder laten leiden door urgente zaken. Als ik hier wat langer bij stil sta realiseer ik me dat deze 'organisatie' gaat over het verlangen naar meer aanwezigheid. Meer in het moment zijn, dicht bij mijzelf en de mensen om mij heen. Eigenlijk het verlangen naar innerlijke rust. Geen gejaagdheid. Rust en eenvoud. 

Inmiddels weet ik dat die rust vooral ontstaat door afspraken te maken met mijzelf en me daar aan te houden. Besluiten nemen. Rigoureus. Dingen niet een beetje doen. Maar niet. Of wel. Dat geeft rust. Bijkomend voordeel is dat wanneer ik me houd aan mijn besluit ik me daar voldaan over voel. Doen wat je zegt geeft je een bonus van trots en blijheid. Ga maar na bij jezelf. 

Bij al-dan-niet drinken werkt dat ook zo. Niet drinken is voor veel mensen makkelijker dan minderen of af en toe drinken. Het geeft rust en vrijheid. Engeland kent in januari de actie Dry January. Het is gebleken dat, wanneer je de eerste maand van het jaar niet drinkt, dat invloed heeft op je alcoholgebruik de rest van het jaar. Het wordt makkelijker om een keer niet of minder te drinken. 

De online cursus is een 30-daagse online cursus die je dag-voor-dag meeneemt in deze alcoholvrije maand. Deelnemers van deze cursus zeiden:

En ook een heel groot compliment aan jouw aanpak: het gaat echt helemaal terug naar de ‘wortel van het kwaad’, de echte redenen waarom die alchol steeds weer opduikt. Ik heb ook een aantal andere methodes geprobeerd - Jellinek, de online cursus Alcohol de Baas, een experiment van de VU waarbij je fris naar je toe moest halen en alcohol van je af moest duwen en meer van dat soort dingen - maar die gingen uiteindelijk altijd over wilskracht en doorzettingsvermogen. ‘Je trek uitzitten’ enzo. Dat lukte dan weer niet waardoor ik me nog waardelozer voelde. Wat ik ook erg vervelend vond aan die andere therapieën, is dat de behandelaar (waarschijnlijk en hopelijk onbewust) jou toch beschouwt als iemand die zwak is, een probleemgeval, het voelde altijd alsof ik minder waard was dan zij. Nu ben ik best trots van mezelf (en op mezelf), maar mijn eigenwaarde werd er behoorlijk door aangetast. Jouw aanpak is warm en gelijkwaardig en dat gaf zo’n goed gevoel! Ik keek elke dag uit naar het nieuwe mailtje - en vooral naar de video’s. Helder, duidelijk en ze leverden geen stress op, maar gaven juist nieuwe energie en zin om dit varkentje voorgoed te wassen. (Annemieke)

Gisteren heb ik je online cursus afgerond. Ik vond het een hele fijne, leerzame, goede en behulpzame training! Heel veel lof voor de manier waarop je de cursus in elkaar gezet hebt! Het was heerlijk iedere morgen een mail te ontvangen om mee aan de slag te gaan die dag. (Marianne)

Gun je jezelf ook rust? Geen gedachten meer over alcohol en 'dealtjes' met jezelf? Cut the crap en drink een maand niet. Ik neem je mee, eaziepiezie! En dan kijk je na die maand weer verder hoe je het gaat doen.

KLIK HIER om de online cursus nu te bestellen. 

In verband met de actie IkPas krijg je tot half maart een tientje korting!