Wie kent het niet? Je hebt een voornemen. Bijvoorbeeld: vandaag eet ik geen suiker/drink ik geen alcohol/ga ik niet zo laat naar bed/ga ik geen candy crush spelen/ (vul maar in) … en het lukt je niet. Je gaat voor de bijl. Zakt door het ijs. Struikelt. Want je doet het toch. Omdat je vindt dat je het verdient. Of omdat je te moe/te energiek/te somber/te alleen/te overprikkeld/te (vul maar in) ... bent. Er is altijd wel een reden om je niet te houden aan je voornemen, bij bosjes schudden we uit onze mouwen. En ... er is maar 1 reden om je er wel aan te houden. En dat is omdat je het wilt. Simpel en alleen daar om. Iets in jou wil het WEL anders. Om de eerstvolgende keer dat je iets wilt veranderen wel te laten lukken heb ik een checklist voor je. 3x3. Concreet. Eenvoudig. Doeltreffend.

de 3 x 3 checklist

1. VOORBEREIDING

1. Bedenk en bepaal WAAROM je dit gedrag wilt veranderen. Dat kan een doelstelling zijn op lange- of korte termijn, bijvoorbeeld: ik wil geen hoofdpijn hebben de volgende morgen, ik wil een paar kilo kwijt, ik wil mijzelf beter voelen, ik wil voor mijzelf bewijzen dat ik het wel kan, etc.

2. Neem HET BESLUIT (en dat is wat anders dan een voornemen) en maak het concreet in afgebakende tijd, bijvoorbeeld: ik drink de komende 24 uur geen alcohol, ik ga om 16.00 naar de sportschool en ga een half uur cardio en een half uur kracht trainen, ik ga vandaag na 18.00 uur niet meer op mijn computer of telefoon kijken, etc.

3. Bepaal wat je WEL gaat doen/drinken/eten. Bijvoorbeeld: ik ga thee drinken en in mijn nieuwe boek beginnen, ik ga mijn moeder bellen, ik ga smoothies maken en mediteren, etc.

2. TIJDENS

1. HOUD JE AAN JE BESLUIT

2. Als ‘de verleidende stem’ komt om je van je besluit af te halen, REGISTREER dat deze er is en besteedt er verder geen aandacht aan, bijvoorbeeld: hee grappig, ik merk dat de gedachte aan een biertje boven komt … of ha, ik merk dat ik smoesjes bedenk om niet naar de sportschool te hoeven gaan … Misschien gebeurt het je 10 keer op een avond. Steeds opnieuw: registreren en loslaten.

3. HOUD JE AAN JE BESLUIT

3. ACHTERAF

1.KIJK TERUG naar deze ervaring, was het leuker/minder leuk dan anders? Kun je voor- en nadelen benoemen van deze ervaring ten opzichte van je gewoonte?

2. BE PROUD! Geef jezelf een compliment dat het je is gelukt. Ook al zijn er ook gedachten dat het niets voorstelt of de norm zou moeten zijn, je hebt er moeite voor gedaan, daar kun je trots op zijn.

3. Bepaal je VOLGENDE uur/dag/maand voor een herhaling van het experiment en begin weer met een nieuw besluit.

Op deze manier creëer je nieuwe ervaringen die je als kralen van een ketting aan elkaar rijgt. Je hele systeem kan wennen aan de verandering en deze kan, als je het vaker en vaker doet, inslijten in je lichaam, gevoelens en gedachten.

VEEL SUCCES EN PLEZIER!