Dry January. Een maand niet drinken. Easypeasie. Toch? Dertig dagen zonder wijntje of biertje moet kunnen, moet toch niet zo moeilijk zijn en voor veel mensen is dat ook zo. Een maand is te overzien, vooral als na de periode het leven als vanouds lonkt. Het is als studeren voor een examen, het lopen van een lange wandeling, even volhouden en daarna de voldoening ervan vieren met een drankje.

Maar misschien valt het je tegen en lukt het je niet. Of wellicht merk je dat een alcoholvrij leven iets anders blootlegt. Wellicht kom je emoties of situaties tegen die je niet had verwacht en die nieuw voor je zijn. En wie weet ben je begonnen aan je ‘droge maand’ omdat je echt een gewoonte wilt veranderen.

Het klinkt vaak zo makkelijk, het aanleren van nieuwe gewoontes. De bladen staan er vol mee, tips & trics om het nu echt voor altijd anders te doen. Het geluk lonkt en het leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Het lijkt een kwestie van gewoon de knop omzetten.

Maar zo werkt het niet. Het nemen van het besluit is je startpunt. Daar begint het pas. De fase daarna noemen we actieve verandering. Een periode waarin je keer op keer het conflict voelt tussen je oude gewoonte en je nieuwe ambitie. Talloze situaties waarin je merkt hoe diep je oude patroon zit. In die periode van actieve verandering is het niet altijd eenvoudig om je motivatie hoog te houden, om je te blijven herinneren waarom je het ook al weer anders wilde doen. Onderzoeken hebben aangetoond dat het aanleren van nieuwe gewoontes minimaal 3 maanden duurt.

Wanneer je iets verandert aan je patroon rondom alcohol zul je merken dat de impact groot is. Er is niets meer om je emoties te dempen, soms kun je je afvragen wie jij eigenlijk bent zonder dat bekende drankje, misschien voel je je vaker ongemakkelijk in gezelschap. Stoppen met alcohol is als een reis, een avontuur waarbij je nieuwe ervaringen én lastige obstakels tegenkomt. Dat is niet erg, dat kan een feest zijn. Vooral als je daar bewust mee bezig bent.

Om je te ondersteunen bij je reis bied ik verschillende programma's aan. De online cursus  30 dagen zonder alcohol geeft je dagelijks houvast en support, je krijgt tips & trics die je nieuwsgierigheid aanwakkeren en het makkelijker maken.  De training, een cursus van 6 dagen. In deze groep kom je over een langere periode 6 keer bij elkaar. Je leert ‘dealen’ met verschillende emoties, we hebben aandacht voor ‘leegte en alleen zijn’ en je wordt ondersteund om je motivatie scherp te krijgen en te houden. Deze training helpt je op weg en geeft je een stevig fundament.  Ook bieden wij een trainingsweek in Frankrijk aan. In deze week werk je in een rustig tempo, met veel persoonlijke begeleiding aan je nieuwe nuchtere leven. Voor meer informatie over de week in Frankrijk, klik HIER.

“Het ophouden met drinken was zo gedaan. Waar ik daarna nog wel een tijd mee bezig ben geweest is: hoe manage je jezelf als je al je emoties rauw op je dak krijgt, zonder ontsnappen, zonder verdoving. Maar dat had eigenlijk niets meer met alcohol te maken.” Anja Meulenbelt

Heb je interesse? Klik HIER voor meer informatie.