Een nieuw jaar, een nieuwe week, een nieuwe dag. Ieder moment kun je opnieuw beginnen, ligt er verleden achter je en toekomst voor je. En toch ... zo'n nieuw jaar heeft iets. Iets knisperends, iets avontuurlijks, iets verwachtingsvols. Een gevoel van 'nieuwe ronde, nieuwe kansen'. Misschien wel een jaar dat je je wilt gaan herinneren: dit was het jaar dat ik ...

Traditioneel is het nieuwe jaar een moment om 'goede voornemens' te hebben. Dit jaar ga ik écht ... en vul maar in ... vaker sporten, stoppen met roken, minder of niet drinken, gezonder eten ... De lijst is eindeloos. Een goed voornemen is natuurlijk nooit weg, het is het begin van verandering, van verbetering. Maar... ! Heel veel goede voornemens worden ingegeven door de innerlijke criticus, het stemmetje in jezelf dat zegt: 'Als je zo nog langer doorgaat dan wordt het nooit wat met jou!' of 'Het is de hoogste tijd om nou eindelijk eens verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen!!' Het lijkt heel logisch maar er klinkt een ondertoon in door van 'niet deugen'. Dat je niet oké bent zolang je het blijft doen zoals je doet.

En dat werkt niet. Wanneer je jezelf voorneemt je leven te beteren vanuit deze bestraffende of veroordelende stemmetjes is je plan (als je dat al had) gedoemd te mislukken.

Dus dan maar niets veranderen? Niets verbeteren? Zeker wel! Maar vanuit een andere motivatie. De vraag voor een geslaagde verandering zou moeten zijn: Wat wil je werkelijk? Waar verlang je naar? Vervolgens blijf je jezelf op dat antwoord doorvragen. Je blijft, als een kleuter die het naadje van de kous wil weten, vragen: waarom is dat belangrijk? Bijvoorbeeld: je wilt afvallen. Stel jezelf de vraag: 'waarom wil ik dat, waar verlang ik naar?' Naar gezondheid. 'Waarom is gezondheid belangrijk voor je?' Omdat ik lang wil leven en van het leven genieten. 'Waarom is dat belangrijk voor je?' Omdat ik er zo lang mogelijk voor mijn kinderen wil zijn.

Op deze manier dring je door in je verlangen, in wat écht belangrijk voor je is. De essentie van jou. In dit geval: de liefde voor je kinderen. Dát is je motivatie. Vanuit dat belang kun je een besluit nemen. Een besluit om het anders te gaan doen. Wanneer je het hart van de essentie, jouw essentie, te pakken hebt én helder op je netvlies kunt houden, wordt het makkelijker om ergens moeite voor te doen. Dan mag het af en toe best lastig zijn. Dat geeft je nieuwe ervaringen en overwinningen. En dat is de manier om te bouwen aan nieuw gedrag.

Dat is waarom ik zeg: vergeet je goede voornemens. Ga op zoek naar je diepe verlangen, dát is de bron van vitaliteit. Dáár vind je de waarheid van jouw leven!

Ook ik heb besluiten genomen voor komend jaar. Ik ga mij helemaal toewijden aan Voorbij Alcohol en aan onze mini-camping in Frankrijk, Le Puy Ardouin. Voorheen waren er andere projecten die mijn aandacht vroegen, maar de agenda is geruimd. Voor mij wordt 2017 een jaar van focus. En van verandering, want het trainingsaanbod en de website van Voorbij Alcohol zullen vernieuwd worden. En er komt een boek. Dat is een besluit. Geen voornemen.

We wensen jou en je geliefden een verlangend en gezegend nieuwjaar.