Vanmiddag beluisterde ik onderweg in de auto op de radio een item over alcohol. 'Nederland massaal verslaafd aan de alcohol' was de titel. Meer en meer is alcohol in het nieuws, mede dankzij de landelijke actie IkPas waar ik eerder over schreef. En steeds hoor en lees ik in deze stukjes, interviews en berichten de grote verbazing van mensen die een keertje niet drinken: het laten staan van de alcohol blijkt helemaal niet het probleem, het zijn de reacties in de omgeving die het lastig maken. Het 'wat ongezellig' is soms moeilijk te weerstaan, het voelt alsof je verantwoording moet afleggen als je niet drinkt. Het wordt ineens duidelijk dat op recepties wijn en champagne tot het standaard assortiment behoren en het blijkt dat je moeite moet doen om alcoholvrij te zijn. Niet omdat je lichaam of geest alcohol wil, maar omdat water lastiger verkrijgbaar is dan wijn of bier. Interessant ...

Ook kwam in het interview met Bram Bakker naar voren dat alcohol gebruikt wordt om te kunnen ontspannen. Door de grote druk van de tijd waarin we leven gebruiken we ons dagelijkse drankje als zelfmedicatie. We moeten weer leren ons te ontspannen en om te gaan met stress. Interessant ...

Ik zou daar graag aan toevoegen: het beeld van gezelligheid en feest vieren is kennelijk niet compleet zonder alcohol. Dat beeld kan veranderen als meer mensen af en toe niet drinken waar ze dat normaal gesproken wel doen. Interessant ... ?

Ik ben heel blij dat alcohol op de agenda staat. Dat ik steeds meer mensen ontmoet die een alcoholvrij dagje of weekje inplannen. De trein is vertrokken en komt piepend en knarsend in beweging.

Vind jij dit ook interessant? Wil je meer te weten komen over jouw patroon rondom alcohol? Of ken je iemand die je dat gunt? Kijk dan hier voor het aanbod van mijn trainingen. Misschien wil je dit bericht doorsturen en de trein een zetje geven, want dat is hoe hij vaart kan maken.

Hier kun je het radio interview (10 minuten) terugluisteren.