Eind 2015 stelde de Gezondheidsraad een nieuwe richtlijn vast voor het gebruik van alcohol: Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Dat was goed nieuws! Eindelijk houvast om alle praatjes over '2 glaasjes wijn per dag is toch gezond' te kunnen weerleggen. Naast die vreugde kon ik me ook voorstellen dat de branche, de producenten en detailhandelaren van alcohol, hier niet zo blij mee zou zijn. Dat klopte. Zij startte een campagne en lanceerde een website waar gesuggereerd wordt dat alcohol bij een gezonde leefstijl past. En het is werkelijk knap gedaan ... zelfs ík zou het bijna gaan geloven. Een geraffineerd filmpje en een mooi plaatje van een frisse jongeman in een labjas die de wetenschappelijke onderbouwing garandeert. De campagne zaait twijfel en twijfel is een machtig wapen. Waar twijfel is gaan we voorlopig niets veranderen.

Er verscheen een tegengeluid. Dagblad Trouw schreef over een Canadees onderzoek waarin korte metten wordt gemaakt met de aanname dat alcohol gezond zou zijn. De wetenschappers veegden de resultaten van 87 onderzoeken bij elkaar en kwamen zo tot de conclusie: Hoe meer alcohol, des te groter de schade. Een behoorlijk helder en concreet bericht en voor sommigen wellicht een betamelijk ongemakkelijke boodschap.

Zo werkt het in het groot, in de wereld, waar tegengestelde krachten een spanningsveld opbouwen. En zo werkt het ook in onszelf. Iets in onszelf weet wat goed voor ons is, wil goed voor ons lichaam en onze geest zorgen, wil bewust zijn, zich ontwikkelen. Iets in ons wil leven zonder schuld en schaamte, in eerlijkheid en echtheid. En... er is een innerlijke criticus die dat saboteert. Het zijn stemmetjes, als fluisterende grijze mannetjes, die je ver weg willen houden bij de dreiging van het onbekende, bij groei en verandering. Ze zaaien twijfel met teksten als: 'Het is toch gewoon lekker?', 'Ik mag toch ook wel even ontspannen?' 'Ze zeggen dat het zelfs best wel gezond is' ... En als we twijfelen luisteren we liever daar naar, gaan we niet veranderen.

Wanneer je af en toe denkt: eigenlijk zou ik wat minder of wat minder vaak moeten drinken, luister dan naar de (ongemakkelijke) waarheid in jezelf. Laat je niet verleiden door de twijfel die wordt gezaaid door de grijze mannetjes. Die in jezelf én in de media. Zij dienen een ander belang. Hun belang is stagnatie (of in de wereld: omzet). Luister naar de boodschappen en ervaringen in- en buiten jezelf die je ondersteunen bij je ontwikkeling.