Het was mooi, de zomermaanden; zon, licht, lange avonden, drankje erbij ...  Een periode van zorgeloosheid en het laten vieren van de teugels. Misschien was het ook een tijd om wat meer te drinken dan normaal of om alle negatieve gedachten over je alcoholgebruik te parkeren. Vragen als 'drink ik teveel?' waren even niet aan de orde.

Vrijheid en doen wat je wilt. Vrij van school, van je werk, van verplichtingen. Hoe past alcohol in dat plaatje? Waar neem jij vrij van als je alcohol drinkt? Ga je dan ergens vandaan? Ga je van ongemak weg? Zijn er schuldgevoelens of schaamte, irritatie of zenuwen die je liever niet voelt? Of is er een knoop die doorgehakt moet worden en die je liever voor je uit schuift? Alcohol helpt als je iets wilt vermijden, je stopt de ongemakken of dat wat je niet wilt zien in een grote kuil en doet er hup, wat zand over. Nu even ontspanning, nu even vrij, nu even zorgeloosheid en gezelligheid.

Er is niks mis mee als je alcohol daarvoor inzet, nogal logisch ook want het is makkelijk verkrijgbaar, iedereen in je omgeving doet het en bovendien: het werkt! Een paar slokken en de ontspanning glijdt je lichaam in. Maar het kóst ook, zaken vermijden en alcohol drinken. In de momenten dat alcohol je meer kost dan je lief is, ga je de waarheid onder ogen te zien. De prijs die je betaalt voor het drinken van je favoriete drankje kan laag zijn, een beetje hoofdpijn of wat minder energie, of hoog; het verlies van je baan of het niet meer mogen zien van je kleinkinderen. … Wanneer het verschil tussen helemaal wel en 100% niks extreem groot is, lijkt de noodzaak tot verandering evident. Alles is beter dan dit. Liever leven dan dood, liever een baan dan in de verslavingskliniek, liever je relatie op orde dan alleen in de goot liggen. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat het daadwerkelijk omkeren van de gewoonte gemakkelijk is. Maar Groot Drama zorgt voor grote gebaren, besluiten, stappen en support.

Maar wat nou als het drama niet zo spectaculair is, wanneer jij zelf de door jou betaalde prijs pittig vindt maar je omgeving niet? Wat als je 2 á 3 drankjes drinkt per dag of 3 dagen per week en dat niet meer wil? Dan lijkt het moeilijker om een radicaal besluit te nemen naar nul-punt-nul. Immers, je omgeving, huisarts en je eigen geweten vinden dat er geen vuiltje aan de lucht is. Iedere keer dat je een tijdje niet drinkt hou je dat een paar weken vol gevolgd door het moment dat je toch weer voor de bijl gaat en voor de quick fix gaat, soms aangemoedigd door vrienden of partner. Zo kan, juist voor mensen die weinig drinken, stoppen een lastig proces zijn.

Door dagelijks te drinken, ook al zijn het maar 2 of 3 glazen, houd je jezelf verslaafd. Je hersenen hebben zich aangepast aan je dagelijkse inname en hun frequentie gaat omhoog. Dat ervaar je als een geagiteerd, druk gevoel. Tegen de tijd dat je gewend bent een drankje te nemen, tegen 5-en of voor het slapen gaan, neemt dit toe. Je lichaam bereidt zich voor op de alcohol. Deze aanpassing van de hersenen verdwijnt na een week of 2 helemaal niet drinken. Zolang je (ook een beetje) blijft drinken, houd je dit in stand. De alcohol creëert de spanning én zorgt voor de ontspanning. Een ontspanning die er vanzelf is als je langer niet drinkt. Het is net als met roken. Je creëert de behoefte door het te blijven doen.

Waar wil jij vrij van hebben? Waar zet jij alcohol voor in? Wanneer je hier antwoorden op vindt kun je de keuze maken om ergens naartoe te gaan in plaats van ergens vandaan. Wanneer je open kunt zijn naar jezelf, gevoelens kunt toelaten die je lastig vindt of moeilijke situaties zonder alcohol het hoofd kunt bieden, ontdek je wat echte vrijheid is. In ontspanning.

Ben je daar nieuwsgierig naar? Kun je wel wat inzicht en steun gebruiken? Dan is De Basis iets voor jou. Training De Basis is voor mensen die meer drinken dan hen lief is. Hoeveel ‘meer’? Dat is strict persoonlijk.