Maandag was ik jarig. De afgelopen jaren heb ik mijn verjaardag niet uitbundig gevierd. Het bleef beperkt tot een momentje met koffie en taart met mijn broer en zus. Meestal had ik geen zin in de stress om het perfecte maal te koken of me bezig te houden met wie dan wel moest en wie misschien niet zou komen. Door het niet te vieren vermeed ik die spanning. Wel zo makkelijk.

Dit jaar ging het anders want ik was op Le Puy Ardouin en familie niet in de buurt. Toevallig waren er wél Annemarie en Truus, 2 studiegenoten/vriendinnen die al een half jaar geleden een gîte hadden gehuurd en vorige week belde ex-deelnemer Rob dat hij met zijn vriendin een paar dagen in de nieuwste blokhut wilde komen logeren. Hij wilde er even tussenuit, in de rust en ruimte weer in contact komen met essentie. Vriendin Charlie, die komende week op onze levende have past tijdens onze vakantie, zette het aantal personen op het terrein op 7. En zo nodigde ik dit diverse gezelschap uit om met een homecooked meal mijn verjaardag te vieren.

Best bijzonder, 7 mensen die elkaar niet kennen, die nog niet weten welke dingen ze gemeenschappelijk hebben anders dan het contact met ons. Tijdens de apéro was het soms zo ongemakkelijk stil, je kent dat wel.. Tegelijkertijd hoorde ik weinig hersens kraken om daar persé vandaan te gaan. Ook werd er niet veel gedronken om dit op te heffen of te verminderen. Tijdens de hele avond werd er door 2 personen een glas wijn gedronken. De rest van het gezelschap koos voor thee, alcoholvrij bier of water. Dit ongemak had iets van een troep honden. Er werd wat om elkaar heen gedraaid en gesnuffeld, af en toe een voorzichtig een neusje-neusje... Bij het voorgerecht was er een gedeelde concentratie op de soep er werd er niet veel gepraat. In de keuken maakte ik het hoofdgerecht verder in orde en hoorde ik af en toe een lachsalvo uit de woonkamer komen. Geen stress bij mij ook om alles perfect te doen, ik deed het met hoe het ging. Tijdens het eten van de curry bleek dat er 1 belangrijk verschil was tussen de aanwezigen ...  zij die niet en zij die wel van koriander houden... Bij de toet kwam alle aandacht mijn kant op en bloosde ik onder de complimenten voor het zelfgemaakte koffie-ijs met hazelnootschuim. Van spanning of ongemak was geen sprake meer. Er was afstemming, interesse, rust om te luisteren en tijd om op te merken in jezelf wat dat met jou deed. Later op de avond vertelde Annemarie het verhaal over haar boek. Ik kon een speld horen vallen. We waren een groep geworden. Door verhalen die werden gedeeld, door interesse in de ander, door het soms niet eens te zijn en ook daarin kwetsbaar.

Aan het eind van de avond, het was half 12 en echt laat voor mijn doen, had ik dorst. Ik realiseerde me dat ik de laatste 1,5 uur niet meer had gezorgd voor water, thee of andere drankjes. Er was ook niet om gevraagd. Het was niet nodig. De aanwezigheid zelf was genoeg. Ook zonder alcohol of vervangend drankje. Het was warm en nabij.

Deze avond heb ik ooik kunnen genieten van het ongemakkeljke. Bij elkaar blijven, nergens vandaan hoeven en nergens naartoe, daar ontmoetten we elkaar. Ik had nooit voor mogelijk gehouden dat een verjaardag zo ontwapenend, eenvoudig en puur kon zijn.

Zoals je ziet kan alcohol en de behoefte daaraan helemaal wegvallen. Wanneer je nog drinkt kan dat ongelofelijk en onmogelijk klinken. Ik denk dat het mij vooral zo vergaat omdat ik een bijzondere voorliefde voel voor waarheid. Voor zijn met wat er is, voor radicale aanvaarding. Dat geeft rust en contact. Met jezelf, met de ander en met je omgeving.

In de verdiepingsweekenden ‘contact’ en ‘verhalen’ vertel ik hier meer over en kun je gaan onderzoeken hoe jij dat doet of zou willen doen. Alcohol heeft veel invloed op de manier waarop we in contact zijn met anderen. Vooral als je kort geleden gestopt bent met drinken kan dat zo moeilijk en stroef voelen. De verdiepingsweekends zijn voor iedereen die ooit de Basis deed (in Frankrijk , Nederland of bij De Helderheid). Heb je de Basis nog niet gedaan? Volgend weekend kun je nog starten!

 

Dit najaar* is het mogelijk om de Basis en de 2 verdiepingsweekends aansluitend in Nederland te volgen. Je hebt dan een mooi laagdrempelig en afgestemd traject van 3 maanden. De perfecte termijn om echt een nieuwe gewoonte aan te leren. De start is 11 oktober. Heb je interesse? Neem dan snel contact op. 

 

*Het is voorlopig de laatste keer dat we de verdiepingsweekends in Nederland geven.