Erik Jan Harmens, dichter, schrijver en columnist, schrijft regelmatig over drinken en niet drinken voor dagblad Trouw. Sinds begin dit jaar maakt hij voor hen de podcastserie 'Onverdoofd' over leven in het licht. Vorige week was Henriëtte van der Wielen zijn gast. Henriëtte deed de Basis van De Kunst van Nuchter Leven in Frankrijk en daarna ook, als verdieping, de training van 6 dagen in Nederland. In het gesprek met Erik Jan vertelt ze over haar leven met én zonder alcohol. De podcast is voor velen  een feest der herkenning. Het is een rustig, helder en aandachtig gesprek dat boeit en meeneemt. Heel open vertelt Henriëtte over nuchter leven: 'Ik wilde me voelen zoals ik me voelde en dingen durven laten zijn zoals ze zijn, ook als het schuurt of pijn doet.' Ook zegt ze iets over een wezenlijk onderdeel van de training: het nemen van een besluit. Ze zegt hierover: 'je mag álles besluiten, álles zeggen, behalve dat je NOOIT meer zal drinken'.

Misschien vraag je je af hoe dat zit ... Ik zie het zo: nooit is een concept waar je denken, je mind, eigenlijk niets mee kan. Nooit is niet concreet, nooit is als een afgrond. Nooit roept in de verbeelding en gevoelens daarentegen wél van alles op. Het kan voelen als een straf, dat jij iets niet mag en anderen wel, het kan voelen alsof jij er niet zelf over gaat, dat je het van hogerhand opgelegd krijgt, dat er een oordeel is. Voor veel mensen werkt nooit als een rode lap op een stier. Een tijdje hou je het wel vol maar vroeg of laat komt er verzet, staat de rebel op, is er behoefte aan autonomie. 'Dat maak ik zelf wel uit' of 'Fuck it!' is voor velen een reden om toch weer te drinken als nooit het fundament van het besluit is.

Wij werken in eerste instantie liever met kortere periodes. Niet omdat je dan weer mag drinken, om een eindstreep te halen, maar omdat je dan kunt terugkijken op je ervaringen. Je kunt dan gaan zien wat nuchter leven daadwerkelijk betekent voor jou. De ervaringen nemen de plaats in van alle doembeelden, gedachten en aannames. Aan het eind van de nuchtere periode die je had afgesproken met jezelf kijk je terug. Was het zonder leuker of minder leuk? Was het saai en zoja, was dat erg? Hoe was het met mijn conditie, slaap, gewicht, sociale leven, gevoelens, werk, relatie met partner en kinderen? Op basis van deze ervaring neem je dan weer een tijdsgebonden nieuw besluit.

Dit principe leren we niet alleen aan deelnemers, zo doen we het zelf ook. We werken op basis van ervaring, handelen naar geleefde werkelijkheid. Op basis van de ervaring en als het nodig is, sturen we bij.

Zo begonnen we 3 jaar geleden met een facebookgroep voor deelnemers van de 30 dagen online cursus, een groot succes. We wilden dit graag uitbreiden voor iedereen die ooit een cursus of training deed en maakten een forum op www.petramoes.nl. Dit forum is echter nooit echt goed van de grond gekomen. Het blijkt dat de ontwikkeling van de reguliere sociale media een forum dit heeft ingehaald.

We gaan daarom weer terug naar Facebook, alles afwegende het beste alternatief. Dus: weet je welkom in de geheime Facebookgroep De Kunst van Nuchter Leven. Iedereen die ooit een online of offline training bij deed is welkom. Stuur even een berichtje (via FB, app of mail) als je hier toegang toe wilt.

 

Klik hier voor het luisteren naar het gesprek tussen Erik Jan en Henriëtte.

Klik hier voor de geschreven weerslag van dit gesprek door Erik Jan.