Het is 10 jaar geleden dat ik Mariette Wijne leerde kennen. Dat was bij een Basisweekend bij de Helderheid. Ik was trainer, zij deelnemer. Na dat weekend en een opfriscursus kon ze stoppen met drinken. Over haar eerste jaar zonder alcohol schreef ze het veelgeprezen boek 'Nou, nog eentje dan'. Mariette is inmiddels tien jaar nuchter en werkt onder andere als schrijfdocent. Onlangs sprak ik haar en ontstond het enthousiaste plan voor een autobiografische schrijfweek. Schrijven is immers dé manier om meer grip te krijgen op gedachten, emoties, ervaringen en herinneringen.
Of zoals Mariette het zegt: "Het geschreven woord is krachtig spul. Zinnen op papier zijn echter dan gedachten of herinneringen. Schrijven maakt dingen duidelijk, schrijven lucht op, schrijven kan goede voornemens kracht bijzetten of verborgen verlangens opdiepen. Ik ben ervan overtuigd dat in ieder mens een verhaal schuilt dat verteld wilen worden."

In deze schrijfweek gaan we persoonlijke thema's uitgraven en van dichtbij bekijken. En waar nodig herschrijven we het verhaal.

Hoe ziet het programma er uit? 

Om richting te geven aan het schrijfproces heeft elke dag een thema. Te beginnen bij je geboorte en eindigend bij jouw wensen voor de toekomst. Het gezamenlijke ochtendschrijven is heel vrij en associatief. 's Middags werk je aan een opdracht en krijg je alle tijd om de diepte in te gaan. De ene dag schrijf je bijvoorbeeld een brief de andere een filmscript. Maar de rode draad dat ben jezelf. Het draait deze week alleen om jou. 

Kom ik thuis met een boek?

Nee, maar je gaat wel naar huis met een bundel persoonlijke teksten en bruikbare inzichten. 

Ik heb niet direct een onderwerp waar ik over wil schrijven, is dat oké?

Dat is helemaal oké, want onderwerpen dienen zich vanzelf aan tijdens de schrijfoefeningen en -opdrachten. Al schrijvend kom je erachter waarover je wilt schrijven! 

Praktische informatie

Wat is het: een week autobiografisch schrijven in Frankrijk. Over jezelf, voor jezelf.

Wanneer:  14-21 september (aanvang 14 september om 17.00 / einde op vrijdagavond 20 september / vertrek uiterlijk zaterdag 21 september om 11.00)

Waar: op Le Puy Ardouin, je verblijft in één van de accommodaties, een kamer in huis of je eigen tent, kijk hier voor de mogelijkheden

Voor wie: voor iedereen die interesse en / of plezier heeft in zelfonderzoek, schrijven en verhalen vertellen. Deze week is niet speciaal voor mensen die niet meer drinken. Wel houden we de drankjes bij de maaltijd en de in de openbare ruimten alcoholvrij.

Programma: 's morgens een gezamenlijke sessie met les, delen, feedback en oefeningen, 's middags tijd om te schrijven tot aan het diner, 's avonds vrij. Op woensdag is er geen programma, we bieden dan de mogelijkheid om de omgeving te verkennen.

Kosten: 495 euro, hier komen de kosten voor je accommodatie bij (tussen de 125 - 325 euro). De kosten bestaan uit: training 234 / maaltijden 175 / btw 86 euro. Kijk hier voor de prijzen van de accommodaties.

Over de plek:

Le Puy Ardouin is een idyllisch landgoed in de Franse Vendee. De boerderij van bijna 400 jaar oud, de tuinen met hun grote stenen en en het weidse uitzicht geven deze plek een unieke, aardse én lieflijke sfeer. Je kunt van het gehele terrein gebruik maken en een schrijfplek voor jezelf maken. Je krijgt heerlijk vers, voedzaam en vegetarische maaltijden. Mogelijk zijn er in deze week ook 'normale' campinggasten.

Over de trainers:

Mariette Wijne is schrijfdocent, auteur en redacteur. Over het schrijven van haar autobiografische boek zegt ze:

"Ik ken mezelf. Zonder dat boek, zonder de publieke bekentenis zou ik allang weer zijn begonnen. Elke bladzijde was een fixatie van mijn voornemen om niet meer te drinken. Toen het in de winkel lag, was er geen weg meer terug. Dat boek veranderde mijn leven." 

Petra Moes is trainer en coach voor mensen die patronen (rondom alcohol) willen doorbreken. Zij stopte 15 jaar geleden met alcohol. Daarover zegt zij:

“Toen ik stopte met drinken begon de ontdekkingstocht naar de ’ware aard’ van het leven. Mijn fascinatie in veranderprocessen gaat vooral over hoe we geïdentificeerd zijn met de verhalen die we vertellen, aan onszelf en aan de ander. Wanneer je merkt dat je invloed hebt op dat verhaal, kun je de stap maken naar vrijheid en avontuur."

 

Heb je interesse? Stuur een berichtje en we nemen snel contact op!