In balans

Wanneer je merkt dat je last begint te krijgen van de rol die alcohol heeft in je leven kom je op het punt waarop je de balans zou kunnen opmaken. Wat kost het me? Wat levert het op? Een legitieme en belangrijke rationele afweging. Vanuit je ervaring kun je zien wanneer alcohol en de consequenties van drinken niet fijn, leuk en gezellig zijn én wanneer juist wel.

Het alternatief, de voor- en nadelen van niet drinken zijn vaak lastiger op een rij te zetten. Daar is meestal niet zoveel ervaring mee. Dat is één van de redenen waarom het zo lang kan duren om tot een besluit te komen iets te veranderen. Je hebt geen idee waar je aan begint, hoe het zal zijn, wie jij zult zijn. Die onbekendheid maakt dat we in gedachten allerlei voorspellingen doen en de verbeelding draait overuren. De meeste van die fantasieën zijn niet zo aantrekkelijk. Je ziet jezelf als saaie grijze muis, worstelend met zucht en stress. Het beeld van jou, zielig en alleen met een glaasje cola in de hoek van een feestje, starend naar iedereen die het wél naar zijn zin heeft is genoeg om het opmaken van de balans nog even voor je uit te schuiven.

Het zijn dus meestal niet de rationele gedachten maar de angstige visioenen en gevoelens die ons op de plaats houden. Liever het veilige vertrouwde dan het gevaarlijke onbekende. De beelden en gevoelens zijn zó krachtig, daar kan geen gedachte tegenop! Dat proberen we overigens wel. We spreken onszelf streng en vermanend toe. Zo streng (‘nu moet het eindelijk eens een keer afgelopen zijn met dat gezuip’) dat de kans klein is dat je dat lang volhoudt (‘ja hallo, ik mag toch ook wel even ...’).

Om toch in beweging te komen kun je beter aantrekkelijke en positieve beelden oproepen die gaan over het onbekende. Metaforen van een avontuur aangaan of expeditie blijken heel goed te werken. Je gaat het onbekende anders ‘framen’, maakt ruimte om de vernauwende en beperkende emoties. Wanneer je een beetje stoutmoedig bent ingesteld kun je tegen jezelf zeggen: ‘drinken, daar heb ik genoeg ervaring mee, dat doe ik al 30 jaar, laat ik voor het eerst in mijn leven eens kijken hoe een periode zonder alcohol is, puur uit nieuwsgierigheid.’ De beste manier om je in deze mood te brengen is avonturenfilms en series te kijken. De grote epische verhalen als The Matrix en Lord of the Rings geven een perfecte voedingsbodem voor je avontuurlijke verbeelding. En onze trainingen natuurlijk : ).