Hier in Frankrijk op Le Puy Ardouin knispert het gras als hooi onder onze voeten, doen de wespen zich tegoed aan de sappige peren en hebben we voor het eerst in weken een lege campingplek. De zomer gaat zoetjesaan over in de herfst.
De zomer, hét seizoen van ontspanning, vakantie en los komen van het dagelijks leven.Een fijne tijd om de teugels te laten vieren en te genieten van lekker eten en, natuurlijk, ook drinken. Voor veel mensen plopt de kurk wat eerder op de dag uit de fles en is er nog een afzakkertje op zo'n gezellige zwoele avond. Ontspanning en vrijheid zijn het broertje en zusje van grenzeloosheid. 'Lekker uit de band springen', het hoort bij vakantie.

Herken je dat? Dan ken je ook vast het knagende stemmetje of de signalen van je lichaam dat de overmaat wat veel van het goede is. Aan het zwembad zijn die berichten snel af te doen met: 'nu is het vakantie en straks, als de scholen weer beginnen, als het september is, dan ga ik weer gezond en bewust leven'.

Dat voornemen om weer minder te gaan drinken kan je in een harnas van innerlijke strijd jagen. Want voor veel mensen is gematigd of weinig drinken helemaal niet zo vanzelfsprekend. Voor veel mensen is alles of niks makkelijker dan het bij 2 drankjes (of dagen per week) te laten. Een voornemen om minder te drinken wordt dan een moerassige weg van innerlijke dialoog ('vooruit nu mag het wel even, om het af te leren, of omdat het zo stressvol/vreselijk/geslaagd/spannend was/is). Liever willen we 'sociaal drinken', is er het idee dat we dat zouden moeten kunnen. Anderen doen dat immers ook? Het klinkt makkelijker. En gezelliger.

Dat is het niet. Nuchter leven is juist heel veel makkelijker voor de matelozen.

Als je houdt van 100% en voluit leven, als je geniet van de grenzeloosheid zoals je die op je vakantie kunt leven, zou ik je juist aanraden een tijd helemaal niks te drinken. 100% niks geeft ruimte aan 100% van iets anders. Waar aan dan? Dát is aan jou om uit te vinden, om te ontdekken. Voor mij is 100% niks voorwaarde voor Woest en Voluit leven. Ik schreef er ooit een blog over.

 

Photo by Jason Briscoe on Unsplash