In de trainingen gaat het ook over de verhalen die je jezelf vertelt. Verhalen over wat leuk is, mooi en fijn en ook wat naar is of kwetsbaar. Die verhalen leven in de verbeelding. Het zijn verhalen, geen feiten. Verhalen zijn manieren om met de feiten om te gaan. We 'maken' iets van onze ervaringen. Dat is een stuk gezelliger dan alleen maar feiten uitwisselen en ook een manier om betekenis te geven aan de dingen die we hebben uitgevroten of die ons zijn overkomen.

Eén van de belangrijkste zaken waar veel stoppers mee worstelen, of bijna stoppers, zijn de verhalen over alcohol. Het beeld en verhaal dat het mooi is, lekker en gezellig. Dat het je helpt om het vol te houden, er nog iets van te maken of te ontspannen. Dit wordt vaak gezien, beleefd, als een waarheid, niet als een bedenksel van je mind. En stel dat je vindt dat je eigenlijk  teveel drinkt, dat je 'aan je water' aanvoelt dat dit verhaal, deze vlieger, niet langer opgaat, dan komt er een nieuw verhaal: dat je een zuiplap en slapjanus bent, niet deugt. Met de bijbehorende beelden. Dit zijn 2 uiterste manieren waarop vaak naar alcohol wordt gekeken, in dualiteit. Het is óf tof, óf rot.

Je kunt ook een nieuw verhaal maken over alcohol. Een verhaal waarbij je beide aspecten includeert. Je kunt naar alcohol kijken alsof het een liefde was die in je leven kwam en waarvan de relatie niet meer werkt. In het begin was het leuk, aantrekkelijk, aardig en sexy. Je voelde je goed en lekker bij deze liefde. Nu werkt het niet meer. Relaties veranderen. In sommige wil je, ook als het al een tijdje niet meer werkt, investeren omdat je weet dat je je kunt ontwikkelen en groeien. Soms is het ook nodig om te stoppen met een relatie, wanneer er stagnatie is of wanneer het teveel kost of destructief is. Dat is pijnlijk. Zo pijnlijk kan stoppen met alcohol ook zijn. Het kan voelen als het afscheid nemen van een vriend die je heeft gediend, waar je mee hebt gelachen en gehuild.

Als je van muziek houdt, is er misschien muziek die daarbij past. Voor mij is dat 'The thrill is gone' in de live uitvoering van Joe Bonamassa. Het is een heerlijke en empowering manier om me te herinneren aan dat het klaar is. In dit nummer kan ik nog steeds met verve en vitaliteit 'adieu' zeggen en daar ontzettend blij mee zijn. Heel veel liefdes- en ex-liefdesliedjes kun je hier op toepassen. Ook 'Ik leef niet meer voor jou' en nummers van Eminem werken voor mij. Ken jij of heb jij ook zo'n nummer? Ik ben benieuwd!

In de nieuwe roman van Erik Jan Harmens 'Door het licht' barst het van de liedjes. Niet alleen maar nummers die hij leuk vindt overigens. Op 9 november ga ik met hem in gesprek over de liedjes en het boek. Je kunt daarbij zijn. Hier reserveer je je plaats. Op deze avond is 'Door het licht' te koop en is er gelegenheid je boek te laten signeren.