Praten over alcohol, tevéél alcohol, ligt in het dagelijks sociale verkeer niet zo voor de hand. Alcohol wordt, of misschien kan ik inmiddels zeggen, werd, gezien als een onschuldig genotmiddel. Een borreltje: gezellig toch!? Aan de andere kant ... mensen die geen maat kunnen houden noemen we alcoholisten en roepen beelden op van flessen in papieren zakken, winkelwagentjes onder de brug of, op z'n leukst, dames met té rode, uitgelopen, lippenstift die in plaats van ochtendkoffie hun eerste sherrytje inschenken.

Deze beelden, zo diep in het collectief onbewuste, maken dat mannen en vrouwen die meer drinken dan hen lief is zich al snel een zwakkeling of loser vinden die geen maat kan houden. Ieder ander in hun omgeving lijkt er immers geen moeite mee te hebben? Maar hoe praat je daarover? Hoe kun je in gesprek zijn over je zorgen zonder dat je je een miserabele alcoholist voelt?

Soms ook, gaan de zorgen niet over onszelf maar over een dierbare in de omgeving. Een vriend die steeds vroeger op de dag een wijntje neemt of een studerend kind dat vertelt dat 25 biertjes op een avond heel normaal is bij de studentenvereniging. Hoe kun je daarover in contact zijn, zonder dat je vermanend wordt en de afstand juist groter?

Het gesprek over alcohol kan genuanceerd en rijk zijn. In het gesprek valt veel meer te beleven dan een afstandelijk ’tegen’ of onbewust ’voor’. Voor jezelf hardop 'nee' zeggen tegen alcohol wil nog niet zeggen dat je tegen alle alcohol bent of dat je mensen die wel drinken veroordeelt. Je zorgen maken om iemand die veel drinkt wil nog niet zeggen dat je die ander ziet als alcoholist of iemand die niet deugt. Ontspannen praten over veel-en-niet-drinken is nieuw en onbekend. Daar hebben we met elkaar nog niet veel ervaring in en daar is veel te ontdekken.

Dit is het onderwerp van de eerstvolgende Helderder Sessie. We gaan vanuit eigen ervaringen onderzoeken, exploreren en oefenen in praten over alcohol en niet of veel drinken. Uitgangspunt is dat wanneer je vanuit jezelf spreekt de kwaliteit van het contact toeneemt en er ruimte komt voor verschillende waarheden. Dan komt er ook beweging.

Het herinnert me aan een uitspraak uit de psychosynthese:

Niet bij jou, niet bij mij maar in de ruimte tussen ons in wordt de toekomst geboren waarin wij beiden een plaats hebben. - Diederik van Rossum

Deze Helderder Sessie is op 5 oktober met speciale gast Fenno Moes. De Helderder Sessies zijn workshops voor iedereen die actief bezig wil zijn met niet drinken en op zoek is naar soortgenoten. Ook partners en vrienden of familie zijn van harte welkom. Reserveer hier je kaarten.

Fenno (nee, geen familie voor zover wij weten) leerde ik een jaar of 10 geleden kennen bij De Helderheid. Hij is trainer, spreker en acteur, studeerde af aan d’Witte Leli in Amsterdam, reisde vervolgens door India en kwam onverlicht terug. Hij ging aan het werk als trainer en trainingsacteur en dat doet hij nog steeds. Zijn specialiteit zijn trainingen op het gebied van persoonlijke weerbaarheid en omgang met grensoverschrijdend gedrag. Zo'n 10 jaar geleden hing hij de fles aan de wilgen omdat hij erachter kwam dat alcohol geen rol kon hebben in hetgeen hij wilde in het leven. Hij is maker van Het Communicatiespel en Het Beïnvloedingsspel.