Aan het einde van het jaar maken Jan en ik ieder 3 lijstjes. We doen dat het liefst tijdens de 9-urige autorit naar Le Puy Ardouin. Heerlijke tussentijd om langzaam na te denken, af en toe een paar woorden te zeggen en gedachten tot conclusies te laten stollen. Het eerste lijstje bevat 5 hoogtepunten van het afgelopen jaar. Waar werd je blij van, extatisch, geraakt of wat was bijzonder om een andere reden. Het idee is om zoveel mogelijk een moment, een specifieke dag of tijd te benoemen en niet een 'gevoel' of langlopender proces. Daarna zijn de 5 dieptepunten aan de beurt. Wat vond je erg? Om welke reden dan ook en omdat jij er verder ook niets aan kan doen dat jij dat erg vindt. Ook hier weer een specifiek moment. En ja, het mag ook over de ander gaan.

Uit deze 2 lijstjes kiezen wij 1 'über-high' en 'über-low'.

Daarnaast maken we ook een lijstje met 5 verlangens voor 2019. Wat zou je op 31 december bereikt willen hebben? Of meegemaakt? Of vanaf zijn? Je kunt heel erg veilig kiezen maar het heeft ook echt iets om hier dingen te mogen verlangen waarvan je denkt dat het toch niet kan, liever niet alle 5 maar 1 of 2 is wel echt leuk.

Sinds wij elkaar kennen schrijven we deze lijstjes in een boekje. Het heeft iets om door de jaren terug te bladeren, om te zien hoe verlangens gerealiseerd zijn of niet meer van belang of nog steeds niet vervuld ... of hoe zekere dieptepunten zich alsmaar blijven herhalen.

We kunnen het iedereen aanraden. Het geeft bewustzijn, houvast, gevoel van groei en richting en het is vooral ook heel leuk om te erkennen voor jezelf en aan elkaar. Daar krijg je dan weer verbinding van.

Ik houd van lijstjes. Dit jaar heb ik ook een alcoholisch lijstje gemaakt, mijn persoonlijke Magnificent 7 van 2018. Volledig willekeurig maar absoluut favoriet. Hier zijn ze:

  • Meest progressieve initiatief - The Temper, een online Engelstalig magazine: 'The Temper explores life through the lens of sobriety, addiction, and recovery—with an unapologetically intersectional feminist approach.' Verhalen waar je je in kunt herkennen. Of juist niet.
  • Tofste community - Hello Sunday Morning is 'per ongeluk' ontstaan toen de Australische Chris Raine besloot een jaar niet te drinken en er over ging bloggen. De lichte en frisse benadering is werkelijk aanstekelijk.
  • Lekkerste drankje - Thee. Ik slobber dagelijks liters kruidenthee weg maar ben tegenwoordig ook echt thee aan het proeven en 'pairen' (met food). Er gaan nieuwe werelden open. Ook op Fresh Mojo natuurlijk heel veel fijne drankjes!
  • Hoopgevendste gebeurtenissen - De toename van de aandacht voor alcohol en het preventieakkoord en wat daar allemaal mee samengaat: het oprukken van de goeie en lekkere 0,0 biertjes, de normalisering van 'een maandje alcoholvrij'.
  • Rijkste rijtjes - Oscar van Gelderen schreef een artikel voor de Volkskrant over schrijven en (stoppen met) alcohol. Graties en voor niets daarbij gevoegd: enorm veel rijtjes over boeken en films over drugs en alcohol.
  • Raakste lied - gisteren was ik in het De La Mar Theater bij de voorstelling Motel van Thomas Acda. Hij zong een lied, een drieluik eigenlijk, over drinken en niet meer. Nog niet op internet te vinden. Gaat dat zien!
  • Treffendste verhaal - Ik schreef eerder over hoe de serie Patrick Melrose mij diep in het hart had getroffen. In alle opzichten (verhaaltechnisch, camerawerk, locaties) uitmuntend. De Volkskrant is het met me eens. Nog steeds te zien bij NPO Plus.

Welk rijtje jij dan ook maar wilt maken, ik wens je in deze dagen tussen kerst en oud- en nieuw wat tijd om stil te staan bij jezelf, je leven, je verlangens, je geliefden. In stilstaan en mijmeren over de realiteit kan je soms ineens ervaren wat echt belangrijk is.

Heb het goed & voorzichtig met vuurwerk!