Wanneer je iets gaat doen dat je nog niet eerder hebt gedaan kun je alles aan de goden overlaten en op hoop van zegen de sprong in het diepe wagen. Als je een Pippi Langkous-achtig type bent dat frank en vrij en vol nieuwsgierigheid in het leven staat, is dat helemaal perfect. Je beroept je op je onervarenheid zoals zij dat deed en zegt tegen jezelf: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’.

Voor anderen die wat bedachtzamer of minder avontuurlijk zijn is het goed om zich voor te bereiden. Het belangrijkste van de voorbereiding is dat het richting en houvast geeft. Wanneer je bent voorbereid kun je van het plan of pad afwijken én er weer op terugvallen.

Dit zijn mijn 10 tips voor nuchtere feestdagen, ook te gebruiken voor iedereen die bewustere feestdagen wil.

Van te voren:

1. Waar ga je wel/niet heen (vermijd eventueel events waar alcohol de hoofdrol speelt). Kijk voor vragen die je kunnen helpen hierin te besluiten hier, naar deel 1 van de Nuchtere Heldere Feestdagen. Wees kieskeurig. Je hoeft niet overal ja op te zeggen en kunt het anders doen dan andere jaren. Zoek een manier om quality time door te brengen met de mensen die je dierbaar zijn. Misschien betekent dit wel dat je wat vaker alleen bent ; ).

2. Wat ga je drinken,  kijk hier, bij Fresh Mojo, voor inspiratie. Neem je drankje mee als je ergens naartoe gaat. Neem wat extra mee want mijn ervaring is dat iedereen er van wil proeven : ).

3. Wat ga je zeggen, je hoeft je niet te verantwoorden, maar als iemand vraagt waarom je niet drinkt is het fijn om een 'pitch' te hebben, een zinnetje of een paar woorden waar geen speld tussen te krijgen is. Het helpt om het licht te houden (bv 'vond het wel leuk om dat een keer mee te maken, een nuchtere kerst').

4. Bedenk een verdwijntruc, een charmante en passende manier om een feestje of diner of meeting te verlaten zonder mensen teveel voor het hoofd te stoten of hier moeilijk over te doen.

Tijdens:
5. Wees geduldig met jezelf, zonder alcohol kost het soms wat meer tijd om 'er in te komen'. Op de dansvloer, in een gesprek, onder de kerstboom, aankomen en 'er in zijn' kost wat tijd. Haak niet te snel af. Doe mee, ook als het (nog) niet zo voelt.

6. Neem initiatief. Vind je het saai? Doe zelf een leuk voorstel. Vind je het te oppervlakkig? Begin zelf over diepere onderwerpen.

7. Als je het niet naar je zin hebt, je je in jezelf terugtrekt, ga dan even naar een plek waar je wat afstand kunt nemen, de wc is een goeie plek ; ). Herinner je de bedoeling van de bijeenkomst, met familie zijn, het fijn hebben met vrienden, zorgen voor anderen ... Breng die 'purpose' weer op je netvlies en in je hart.

8. Ga naar huis als het genoeg is geweest. De kwaliteit van contact zit niet in de duur ervan. Ook kortere bijeenkomsten kunnen waardevol en belangrijk zijn.

 

Eerder maakte ik een video over Nuchtere Feestdagen. Die kun je hier terugkijken.