Je kent het wel, Facebook staat er vol mee en je wordt van alle kanten verleid, challenges die je uitdagen om 30 dagen iets wel óf juist niet te doen. Een challenge, een uitdaging, met als doel: het halen van de eindstreep! Koste wat het kost. Al je wilskracht en discipline uit de kast om - desnoods op je tandvlees - de finish te halen. En daar wacht je dan een mooie beloning! Een prachtig cadeau wat je jezelf hebt beloofd als je het zou halen. Fantastisch toch? Nou, ík vind het maar niks. Tenminste, niet als je bezig wilt zijn met gedragsverandering.

Wanneer je iets wilt veranderen lukt dat alleen als jij het wilt. En om geen enkele andere reden.

Niet omdat je denkt dat je anders niet deugt. Niet als wedstrijdje met je vrienden. Een challenge aangaan vanuit je innerlijke criticus, vanuit 'moeten', is als een straf. Je houdt het heus wel vol, het is te overzien, misschien even niet zo leuk maar straks is het gelukkig allemaal weer normaal... Bovendien wacht daar je beloning! Of kun je je slechte geweten sussen voor de rest van het jaar. Daar doe je het toch voor? ... Ook lijkt het heel behulpzaam om aan de hele wereld te laten weten dat jij deze uitdaging aangaat. Lijkt, want voor je het weet doe je het om niet voor lul te staan als het mislukt ... Je gebruikt dan je angst om te falen als pressiemiddel. Niet zo'n goed idee.

Wanneer je een afspraak met jezelf maakt en je gedrag wilt veranderen zit de werkelijke beloning niet in je beloofde cadeautje maar in de ervaring zelf. Dertig dagen niet drinken is hartstikke 'rewarding' en behulpzaam als je de periode gebruikt om jezelf en je omgeving te onderzoeken. Wie weet ontdek je hoe lang de zondag duurt als je wakker wordt zonder kater, hoeveel geld je normaal gesproken aan alcohol uitgeeft of hoe weinig je het eigenlijk mist ...

De beste motivatie bestaat niet uit angst voor mislukking maar uit nieuwsgierigheid. Jezelf nieuwe ervaringen geven en gunnen zijn heel avontuurlijk als je je kop er bij houdt. Dertig dagen niet drinken als jouw eigen laboratorium. Vanuit nieuwsgierigheid. Omdat het een kans is op werkelijk inzicht en verandering.

Het is echt leuk om samen met anderen een afgebakende periode niet te drinken en daar een afspraak over te maken. Omdat je dan ervaringen kunt uitwisselen en verhalen kunt delen. Niet om elkaar met de zweep te geven als het niet lukt. Meedoen om het meedoen, niet omdat je moet winnen. Steeds meer mensen doen mee met Dry January, een maandje droog in januari om het jaar goed te beginnen. Jij wellicht ook?

De online cursus is een 30-daagse cursus. Dagelijks krijg je een video in je mail met tips en trics, informatie over wat er gebeurt in je hersenen en inzicht in je patroon wat ligt onder je alcohol gebruik. KLIK HIER om te bestellen.

"Petra, dank je voor de juiste vragen en oefeningen in de online cursus waardoor het me makkelijk lukte te stoppen met alcohol. Door wat je zegt en schrijft voelde ik me begrepen en niet raar en durfde ik je te vertrouwen en te volgen. Alcohol en ik zijn ongeschikt voor elkaar. Sommige herinneringen zijn zoet, daar niet van. En jemig de pemig wat een proces! Anyway....ik hou het kort, vanuit het diepste van mn hart: Dank je!!!" (Kitty)

Wie weet zie ik je daar : ).